Intohimona käsillä tekeminen - Popper design Oy

Popper design Oy:n luotsaaja ja yrittäjä Anu Rinkisen äänestä paistaa innostus, kun hän kertoo yrittäjätaipaleestaan. ”Yrittäjyys oli heti mielessäni, kun aloin opiskella tekstiilitaidetta. Oli aika lailla selvää, että oman alan töitä löytyisi vain niitä itse järjestämällä”, kertoo Rinkinen. Näin syntyi muutaman mutkan kautta Popper design Oy.

Rinkisen yritys valmistaa monenlaisia uniikkeja tekstiilejä, joilla on mahdollisimman pitkä elinkaari. Tuotteiden hahmojen naivistinen ulkoasu ja iloiset värit tuovat hymyn huulille ja Rinkisellä onkin laaja vakituinen asiakaskunta. ”Minulle on tärkeää, että mikään ei tule tehdasvalmisteisena. Kaikki on käsintehtyä ja erilaista – mistään ei tule samanlaista tuotetta vastaan. Ja koska käsityönä tehdyn tuotteen hinta on väkisinkin korkeampi, sen täytyy olla kestävä ja turvallinen”, alleviivaa Rinkinen.

– Olen tarkka myös siitä, että toimitusketju on mahdollisimman lyhyt ja tiedän, mistä eri materiaalit tulevat. Näin voin olla varma laadusta.

Asiakaskohtaamiset ovat työn suola

Rinkinen on toiminut tekstiilialalla vuodesta 1996. Ala on toki pysynyt samana, mutta näihin vuosiin on mahtunut monia erilaisia vaiheita. Välillä Popper design Oy:n tuotteita on myyty omassa kaupassa Jyväskylässä, välillä monien jälleenmyyjien kautta ulkomaillekin saakka.

Tällä hetkellä Rinkinen pyörittää yrityksen toimintaa yksin, mutta ajoittain yrityksessä on työskennellyt myös ulkopuolisia työntekijöitä. ”Silloin, kun jälleenmyyjiä oli paljon, tarvitsin apua tuotteiden tekemiseen”, miettii Rinkinen.

Usein kesäisin Popper design Oy:n tuotteita löytää Jyväskylän keskustaan perustetusta pop up -kaupasta. ”Asiakaskohtaamiset ovat aivan ihania! Työni vaatii keskittymistä, joten vastapainoksi on kiva tavata ihmisiä tapahtumissa, näyttelyissä ja kaupoissa”, innostuu Rinkinen.

Korona-aika muutti hieman työnteon suuntaa ja Rinkinen tekikin enemmän tekstiilitaidetta näyttelyihin. Enimmäkseen Jyväskylän alueella pidetyt näyttelyt ovat poikineet uusia asiakkaita sekä yhteistyökuvioita. ”Näyttelytilat voivat olla missä vaan. Olen esimerkiksi somistanut tyhjien liikehuoneistojen ikkunoita ja vienyt tuotteita Crazy Townin tiloihin. On kivaa viedä tuotteita muuallekin kuin perinteisiin gallerioihin tai museoihin,” pohtii Rinkinen.

Lähimpänä Rinkisen sydäntä on kuitenkin tilaustöiden tekeminen. ”On ihanaa, kun asiakas luottaa visiooni ja antaa minulle vapaat kädet tuotteen suunnitteluun”, Rinkinen hymyilee.

– Olen myös saanut tehdä ihania projekteja! Yksi parhaimmista on ollut tekstiilien suunnittelu osaan Jyväskylän päiväkodeista. On ollut mahtavaa olla mukana luomassa kivaa fiilistä sekä lapsille että aikuisille.

Tekemisen meininki saa syttymään

Rinkinen viihtyy yrittäjänä hyvin. ”Yrittäjänä pystyn keksimään mitä vain. Mielelläni koitan kaikenlaista uutta – usein onnistun, mutta tottahan se on, että ihan aina ei mene maaliin”, Rinkinen nauraa. ”Pidän siitä, että voin haastaa itseäni yhä uudelleen. Tekemisen meininki saa minut syttymään.”

Nyt kun Rinkinen on ollut yrittäjänä pitkään, alun epävarmuus ja asioiden turha analysointi on poissa. ”Uskallan nyt heittäytyä innolla uusiin haasteisiin enkä enää mieti sitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Olen myös oppinut hieman kantapään kautta rajaamaan työaikaani, enkä enää ole töissä 24/7”, pohtii Rinkinen.

-Kun vapaa-aikana tekee jotain ihan muuta, niin sieltä niitä ideoitakin rupeaa pulppuamaan.

Rinkinen haluaa myös jakaa omaa osaamistaan muille ja hän toimiikin tekstiiliartesaanien ammattitutkintojen arvioitsijana. ”Minusta on tärkeää auttaa muita. Mielelläni annan vinkkejä ja vastaan kysymyksiin. Tekstiiliala tarvitsee uusia tekijöitä.”

Popper design Oy:n uniikkeja tuotteita.

Vakuutusasioissa tärkeintä on yhteistyön toimivuus

”En katso ensimmäisenä vakuutusten hintaa, vaan minulle tärkeämpää on, että vakuutukset toimivat ja korvaavat silloin, kun tarve on. Haluan myös, että yhteistyö vakuutusyhtiön kanssa toimii sujuvasti ja joustavasti”, sanoo Rinkinen.

Pohjantähden kanssa asiat ovat toimineet mutkattomasti. ”Onneksi ei ole sattunut mitään isompaa, mutta pikkuvahingot on korvattu nopeasti. Myös muutokset vakuutuksiin ovat hoituneet näppärästi ja helposti”, Rinkinen pohtii.

-Jos homma toimii hyvin, niin en mielelläni lähde muuttamaan mitään. Mutta äänestän kyllä jaloillani ja nostan kytkintä, jos asiat eivät hoidu.

 

 

Popper design Oy

  • Vuonna 2005 perustettu uniikkeja tekstiilejä valmistava yritys
  • Toimitusjohtaja Anu Rinkinen
  • Yritys toimii Jyväskylässä
  • Tutustu yritykseen: https://popper.fi/

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.