
Tulorekisteri
Työnantajien ilmoittamisvelvollisuuksia selkeyttävä tulorekisteri otettiin käyttöön vuoden 2019 alusta alkaen. Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla.
Ketkä käyttävät tulorekisterin tietoja?
Tulorekisterin tietoja käyttävät ne tahot, joilla on siihen lain perusteella oikeus. Tietoja käyttävät Verohallinto, Kansaneläkelaitos (Kela), Työttömyysvakuutusrahasto (TVR), työeläkelaitokset, työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala, Tilastokeskus, Koulutusrahasto, vahinkovakuuttajat, työttömyyskassat sekä työsuojeluviranomainen.
Miksi tulorekisteri otettiin käyttöön?
Tulorekisteri yksinkertaistaa työnantajien ilmoittamisvelvollisuutta kootessaan ansio-, eläke- ja etuustiedot yhteen. Rekisteristä hyötyvät työnantajien lisäksi myös viranomaiset sekä yksityishenkilöt.
Palkanmaksajat ilmoittavat tiedot ansiotuloista tulorekisteriin reaaliaikaisesti. Tiedon käyttäjät saavat omaan toimintaansa tarvitsemansa tiedot suoraan tulorekisteristä. Myös yksityishenkilöt voivat katsoa tulorekisteristä omia palkkatietojaan.
Tulorekisteriin on mahdollista ilmoittaa myös täydentäviä tietoja, jolloin rekisteri korvaa myös palkkatodistuksia ja muita työnantajien tarvitsemia selvityksiä.
Mitä työnantajan on huomioitava?
Työnantajien on ilmoitettava palkka- ja muut tiedot tulorekisteriin viimeistään viiden (5) kalenteripäivän kuluessa palkanmaksupäivästä.
Tulorekisteri työtapaturmavakuutuksessa
Työtapaturmavakuutuksia hoitavana vakuutusyhtiönä Pohjantähti saa tulorekisteriin syötetyt palkkatiedot 1.1.2020 alkaen, jolloin käytössämme ovat kaikki tulorekisteriin sen alusta saakka ilmoitetut tiedot. Vuodesta 2020 alkaen työnantajan ei enää erikseen tarvitse ilmoittaa palkkatietoja Pohjantähdelle.
Työtapaturmavakuutuksen laskutukseen ei toistaiseksi ole tulossa muutoksia. Ennakkovakuutusmaksu vuodelta 2023 on laskutettu tammikuussa.
Lopullinen vakuutusmaksu lasketaan voimassaoleville vakuutuksille vuoden päätyttyä jolloin veloitamme tai hyvitämme mahdollisen tasoitusmaksun.
Ammattiluokkatiedot tutuiksi
Työtapaturmavakuutusmaksun laskentaan tarvitsemme tiedon yrityksessä tehtävän työn laadusta eli ammattiluokasta.
Tulorekisterissä käytetään Tilastokeskuksen ammattiluokitusta (TK10). Rekisteriin ilmoitettavan ammattiluokan koodin pituus on viisi merkkiä. Ammattiluokittelun apuna voit hyödyntää Tilastokeskuksen LuokitusEksperttiä.
Valitse LuokitusEkspertin luokitukseksi Ammattiluokitus 2010. Tarkista, että tehtävän kuvaus vastaa työntekijän pääasiallista työtä. Mikäli LuokitusEkspertin ammattiluokassa on vain neljä (4) merkkiä, lisää koodin loppuun nolla (0). On tärkeää, että palkanmaksun yhteydessä annettava ammattiluokkatieto on alusta alkaen oikein.
Vakuutusnumeron ilmoittaminen
Mikäli työnantajalla on vain yksi työtapaturmavakuutus, ei vakuutusnumeroa tarvitse ilmoittaa.
Jos työnantajalla on useampia työtapaturmavakuutuksia, ilmoitetaan tulorekisteriin työntekijän kohdalle sen vakuutuksen numero, johon työntekijä kuuluu.
Vakuutusnumeron yhteydessä on ilmoitettava myös vakuutusyhtiön y-tunnus. Pohjantähden y-tunnus on 0146905-4.
Erityisryhmien tietojen ilmoittaminen
Erityisryhmien vakuutusmaksun laskentaan tarvittavia tietoja ei saada tulorekisteristä. Kuntouttavan työtoiminnan, vammaisten ja kehitysvammaisten työtoiminnan, kuntien luottamushenkilöiden, työvoimakoulutuksen sekä koulujen oppilaiden ja opiskelijoiden osalta palkkailmoitusmenettely jatkuu ennallaan.
Tulorekisterin tiedot korvauskäsittelyssä
Käytämme tulorekisteriin ilmoitettuja palkkatietoja 1.1.2020 alkaen työtapaturma- ja ammattitautilakiin sekä liikennevakuutuslakiin perustuvassa ansionmenetyskorvausten käsittelyssä. Ilmoita palkkatiedot tulorekisteriin käyttämällä ilmoitustapaa 1 tai 2. Ilmoitustapa 2 sisältää myös vapaaehtoisia tietoja, jotka on kuitenkin annettava pyydettäessä.
Suosittelemme työnantajia käyttämään ilmoitustapaa 2. Jos olet ilmoittanut palkkatiedot tulorekisteriin ko. ilmoitustavalla, saamme korvausten määrittämiseen ja maksamiseen tarvittavia palkkatietoja tulorekisteristä.
Vinkit palkkatietojen ilmoittamiseen
Lisäselvityspyynnöt vähenevät, kun ilmoitat palkkatiedot tulorekisteriin
- käyttämällä ilmoitustapaa 2,
- täyttämällä myös palvelussuhdetiedot kuten palvelussuhteen tyyppi, kesto, palkkauksen muoto ja säännöllinen sovittu viikkotyöaika,
- ilmoittamalla myös ansaintajaksot tulolajikohtaisesti, mikäli ne ovat tiedossa ja
- kertomalla myös poissaolotiedot kuten jakso, päivien lukumäärä, syy ja palkan määrä.
Tulorekisterin tietojen hyödyntämisen lisäksi ilmoitamme rekisteriin eläke- ja etuustiedot 1.1.2021 alkaen. Lisätietoa www.tulorekisteri.fi.
Tulorekisteri-tiedotteemme:
Etuus- ja eläketiedot tulorekisteriin 2021 (julkaistu 4.1.21)
Korjaa puutteelliset palkkatietoilmoitukset tulorekisteriin (julkaistu 23.3.20)
Työtapaturmavakuuttajien ensihavaintoja tulorekisterin palkkatiedoista (julkaistu 29.1.20)
Otamme tulorekisterin käyttöön vuodenvaihteessa 2020 (julkaistu 29.11.2019)
Tulorekisteri käytössä (julkaistu 2.1.2019)
Työnantajien hallinnollista taakkaa vähentävä tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019 (julkaistu 15.11.2018)
Palkkatietojen ilmoittaminen keskitetään tulorekisteriin (julkaistu 28.6.2018)