Siirry sisältöön
Oma Pohjantähti
Huijausviesti | Pohjantähti

Älä haksahda huijausviestiin

Erilaisia huijausviestejä on liikkeellä yhä enemmän ja viestejä saatetaan lähettää myös Pohjantähden nimissä. Huijausviestit voivat näyttää valitettavan usein todella aidoilta.

Ennen kuin reagoit saamaasi viestiin, on tärkeää varmistua siitä, että lähettäjä on todella Pohjantähti. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita huijausviestien tunnistamiseen sekä toimintaohjeen, mikäli vastaanotat nimissämme huijausviestin.

Mistä tunnistat, että viesti on Pohjantähdestä?

Emme koskaan kysy sähköpostitse henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttinumeroita tai henkilötunnuksia.

1. Tarkista lähettäjä

Me lähetämme sähköpostia ainoastaan @pohjantahti.fi-päättyvistä sähköpostiosoitteista. Uutiskirjeemme lähetetään aina osoitteesta uutiskirje@pohjantahti.fi. Tarkistamalla viestin lähettäjän, voit huomata nopeasti, että kyseessä on huijausviesti.

2. Tarkista linkki ennen klikkaamista

Kun lähetämme suojattua sähköpostia, viestissä oleva linkki ohjaa lukemaan viestin osoitteessa securemail.pohjantahti.fi. Uutiskirjeissämme ja tekstiviesteissä on linkkejä nettisivuillemme (pohjantahti.fi) tai sähköiseen asiointipalveluumme (oma.pohjantahti.fi).

Jos vastaanottamassasi viestissä on linkki, tarkista ennen klikkaamista, mihin osoitteeseen linkki viittaa. Jos linkki ei ohjaa palveluihimme, kyseessä on luultavimmin huijausviesti.

Toimi näin, jos saat Pohjantähden nimissä huijausviestin

Jos vastaanotat epäilyttävän viestin Pohjantähden nimissä, älä avaa viestin liitteitä, klikkaa linkkejä tai lataa tiedostoja.

Jos epäilet saaneesi nimissämme lähetetyn huijausviestin, ilmoita siitä meille. Voit lähettää viestin osoitteeseen huijausviestit@pohjantahti.fi. Lisää ilmoitukseesi mukaan vastaanottamasi viesti.

Emme erikseen vastaa lähetettyihin ilmoituksiin, vaan saat meiltä automaattiviestin. Ilmoitusten avulla saamme tiedon nimissämme lähetetyistä huijauksista, ja voimme kertoa niistä esimerkiksi nettisivuillamme.

Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksesi huijausviestin kautta, ole mahdollisimman pian yhteydessä pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Lisätietoa huijausviesteistä

Ajankohtaisia tietoturvauutisia, ohjelmistohaavoittuvuuksia ja varoituksia: Kyberturvallisuuskeskus.

Tietoa petosrikoksista, verkko-ostajan muistilista sekä yleisimmät huijaustavat: Poliisi.

Huijausten tunnistamisesta sekä toimintaohjeet huijatuksi tulleelle: Kilpailu- ja kuluttajavirasto.