Siirry sisältöön
Oma Pohjantähti
lääkäri mittaa verenpaineen potilaan käsivarresta

Sairastuminen ammattitautiin

Sairastuminen ammattitautiin

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa ammattitautina sairauden, joka on todennäköisesti pääasiallisesti aiheutunut fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä työssä.

Jotta sairaus todetaan ammattitaudiksi, on oltava riittävä tieto henkilön työolosuhteista, työssä olevasta altistuksesta sekä lääketieteellisestä tutkimuksesta. Näiden lisäksi ammattitaudin määritys perustuu lainsäädännöllisiin seikkoihin.

Yleisimpiä ammattitautina korvattavia sairauksia ovat meluvammat, ihosairaudet, hengitystiesairaudet, asbestisairaudet, yläraajojen rasitusvammat (rannekanavaoireyhtymä, yläraajan jännetulehdus, olkaluun sivunastan tulehdus).

Vakuutuksesta korvataan mm. ammattitaudin tutkimuskuluja, sairaanhoitokuluja, päivärahaa, kuntoutusrahaa, tapaturmaeläkettä, ammatillista kuntoutusta ja haittarahaa

Tee vahinkoilmoitus Oma Pohjantähdessä

Toimi näin

1

Hakeudu työterveyteen

Jos koet sairausoireita, joiden epäilet johtuvan työstäsi, hakeudu työterveyteen.

Jos työterveyslääkäri epäilee sairautesi johtuvan työhön liittyvistä altisteista, tehdään työterveyshuollossa sinulle tutkimuksia. Tarvittaessa sinut lähetetään jatkotutkimuksiin esimerkiksi oman alueen keskussairaalan työlääketieteen poliklinikalle tai Työterveyslaitokselle.

2

Pyydä työnantajaa tekemään vahinkoilmoitus

Ilmoita työnantajallesi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oireistasi, jolloin työnantaja voi vaikuttaa työolosuhteisiin.

Työnantajan on täytettävä vahinkoilmoitus Oma Pohjantähdessä kymmenen arkipäivän kuluessa.

3

Mahdolliset lisätiedot

Kun olemme saaneet tiedon ammattitautiepäilystä, pyydämme sinulta tarvittavia lisätietoja, esimerkiksi selvitämme sinulta työnkuvaasi ja altistumista sekä aiempaa työ- ja sairaushistoriaasi. Saatuamme selvitykset ja tutkimustulokset, annamme kirjallisen päätöksen ammattitautisi korvattavuudesta. Vasta tässä vaiheessa voimme ottaa kantaa hakemiisi kuluihin sekä työkyvyttömyyteen.

Turkoosi lankakera ja puikot, jossa keskeneräinen työ
Hoida vakuutusasiasi vaikka keskellä yötä
Oma Pohjantähdessä hoidat esimerkiksi muutokset ja korvaushakemukset silloin, kun sinulle sopii.