Tasamaalta taloksi – Rakennuslupa, oi missä olet?

Tasamaalta näyttää edelleen, mutta tilanne ei johdu meistä. Rakennuslupa on sisällä, eikä päätöstä ole kuulunut.

Rakennusprojektiin sukeltaminen on iso päätös ja se herättää monissa paljon kysymysmerkkejä. Niin se meissäkin herätti, mutta niin kuin aiemminkin olen kirjoittanut, sukelsimme suoraan syvään päähän eikä meitä pelottanut, että pää osuu pinnan alla luuraavaan isoon kiveen. 

Toki jo nämä alkumetrit ovat olleet ajoittain turhauttavia. Turhautumisen tunnetta ovat tuoneet viranomaisten pitkissä puissa olevat prosessit. Viime blogissa avasin hieman suunnittelutarveratkaisua, joka on nyt tähän mennessä maannut virkamiesten järjestelmissä yli kolme kuukautta. Lisäksi rakennuslupamme on sisällä, mutta sekin odottaa suunnittelutarveratkaisun päätöstä. 

Nyt otan hieman kantaa, pahoittelut tästä. Olen ihmetellyt ääneenkin tässä kuukausien kuluessa, miten tällainen vetkuttaminen voi olla mahdollista. Voisivatko tällaiset viiveet toimia yksityisellä puolella? Otan esimerkiksi pienyrittäjän. Jos asiakas soittaa yrittäjälle kertoakseen, että haluaa ostaa palveluita ja on niistä valmis maksamaan, ei ole yksinkertaisesti mahdollista jättää asiakasta odottelemaan kohtuutonta aikaa. Palvelun ja toimitusajan on oltava kunnossa, mikäli haluaa pysyä kiinni liiketoiminnassa ja luoda positiivista asiakaskokemusta. 

Meidän päätösten viipymisessä kyse ei ole edes maailmalla vallitsevasta komponenttipulasta. Kyse on kaiketi resursoinnista. Älä vaivaa päätäsi asioilla, joihin et voi vaikuttaa -ajatus toimii tietysti tässäkin, mutta pitkässä projektissa tämä vatulointi luo meille haasteita. Haasteet liittyvät ennen kaikkea aikataulujen sopimisiin. 

Onpahan aikaa suunnitella 

Rakennusluvan saaminen on rakentamisen aloittamisen lähtölaukaus. Siitähän koko show vasta oikeasti alkaa. Meidän tapauksessamme lupaprosessin pitkittyminen vaikuttaa aikatauluihin, joita ei voi lukita vielä mihinkään suuntaan. 

Tonttimme on tällä hetkellä täynnä kuusia, jotka pitäisi kaataa ennen maatöiden aloitusta. Metsuri on ollut jo pari kuukautta lähtötelineissä ja odottaa soittoa, koska puut saisi kaataa. Maanrakennusurakoitsija soitti myös, että koskas aloitetaan. Soittihan myös jo perustusurakoitsija ja timpuritkin. Kenellekään taholle ei tällä hetkellä vastausta ole antaa, vaikka halu olisi kova. Urakoitsijat eivät ole vain meitä varten, ja heidänkin on pidettävä liiketoimintansa rullaamassa. He myyvät keikkojaan jatkuvasti ja tämä voi vaikuttaa meidän projektiimme negatiivisesti. Mitä aiemmin saisimme lukittua aikataulut tekijöiden kanssa, sitä varmemmin voisimme aikatauluttaa koko projektin kulkua. 

Tästä harmista olemme kuitenkin repineet irti myös positiivista. Meillä on ollut hyvää aikaa suunnitella. Olemme suunnitelleet meille keittiön ja kodinhoitohuoneen, aloittaneet laatoitusten ja lattiamateriaalien hahmottelun ynnä muuta. Kyllä tässä hommaa riittää! 

Tässä rakentamisen iloihin ja suruihin keskittyvässä blogisarjassa käydään läpi jokaisen suomalaisen unelmaa punaisesta tuvasta ja perunamaasta sekä mietitään samalla, miten vakuutukset täytyy ottaa huomioon rakennusprojektin aikana.