Käryttäjä, huolehtija vai sisustaja – millainen palovaroittimen käyttäjä olet?

Palovaroitin on tärkeä kapistus ja halpa henkivakuutus – sitä tuskin kukaan kieltää. Käytännössä yhdellä varoitin saattaa silti lojua kaapin päällä ilman paristoa ja toisella olla jatkuvasti hyvä aikomus kiinnittää varoitin paikalleen. 1. päivä joulukuuta vietettävä palovaroitinpäivä on hyvä ajankohta pohtia, millainen palovaroittimen käyttäjä sinä olet.

Vasta muuttanut

Vasta muuttanut pitää paloturvallisuutta ehdottoman tärkeänä ja vakavana asiana. Palovaroittimia hänelle ei ole katossa – vielä – onhan uuteen kotiin muuttamisesta vasta puolisen vuotta aikaa.

Palovaroittimia löytyy kyllä riittävän monta omiin tarpeisiin: osa on banaanilaatikon pohjalla ylimääräisten verhonipsujen ja sohvatyynyjen kanssa, osa uutuuttaan kiiltävinä rautakaupan muovipussissa. Vielä kun saisi lainattua appiukolta tarpeeksi korkeat tikkaat ja sen akkuporakoneen!

Vasta muuttaneen kannattaa varmistaa myös, että kotivakuutus on kunnossa ja ajan tasalla!

Huolehtija

Huolehtijan kotona eletään turvallisuus ensin, joten myös palovaroittimista pidetään huolta säännöllisesti ja tarkasti. Huolehtija testaa kodin jokaisen palovaroittimen toimivuuden joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina sekä aina oltuaan muutaman päivän poissa kotoa.

Testitulokset hän merkitsee excel-taulukkoon, jonka hän on toki varmuuskopioinut ulkoiselle kovalevylle. Samasta taulukosta löytyvät palovaroitinten ostopäivät, jotta huolehtija muistaa vaihtaa palovaroittimet uusiin 5-10 vuoden välein. 9 voltin paristoja huolehtijan komerosta löytyy palovaroittimiin usean vuoden tarpeiksi.

Käryttäjä

Käryttäjä rakastaa kotoilua, ruuanlaittoa ja rakkaiden kanssa olemista. Toki hänen kotoaan löytyy myös useampikin palovaroitin. Siivouskomeron vakiovarusteisiin kuuluu pitkä harjanvarsi, jolla käryttäjä painaa keittiötä lähimmän palovaroittimen hiljaiseksi aina lettu-, pekoni- ja pihvipäivänä.

Viime aikoina keittiön viereinen palovaroitin on kuitenkin ollut yllättävän hiljaa. Se ei johdu käryttäjän muuttuneista kokkailutaipumuksista, vaan siitä, että vappumunkkeja paistaessa varoittimesta piti poistaa kokonaan paristo. Varoitin irrallisine paristoineen taitaa yhä kerätä pölyä eteisen kaapiston päällä.

Insinööri

Insinööri on piirtänyt tarkat kaavakuvat kotinsa palovaroittimien sijainneista. Palovaroittimet on sijoitettu oikeaoppisesti kattoon, puolen metrin päähän seinistä. Varoittimia löytyy useita: yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä varten niin ylä-, ala- kuin kellarikerroksessa, palovaroitin kaikissa makuuhuoneissa sekä poistumisreittien varsilla.

Insinööri pohtii kuitenkin, pitäisikö yläkertaan asentaa vielä toinen palovaroitin. Harjakaton alle rakennettu tila on nimittäin yli 60 neliömetriä, jos myös madallettu huonekorkeus otetaan huomioon.

Sisustaja

Kun sisustaja bongasi asuntomessuilla kromin värisen, pyöreäkulmaisen palovaroittimen, hän oivalsi niiden istuvan täydellisesti hänen vasta uusimaansa industrial-henkiseen sisustukseensa.

Vanhat, kärpäsen muotoiset varoittimet kokivat siis saman kohtalon kuin isän aikanaan asentamat, kellastuneet, pyöreät piipparit. Mutta jos katossa kuitenkin pitää olla ylimääräinen härpäke, miksi se ei voisi olla linjassa kodin muun hengen kanssa? Voihan turvallisuuskin olla tyylikästä!

Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietetään palovaroitinpäivää sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa. Testaa palovaroitinpäivän kunniaksi palovaroittimen toimivuus. Ellet ole vaihtanut  hälyttimen paristoa vuoden sisään, tänään on hyvä tehdä sekin!