Tiedätkö, onko työnantajasi turvannut etätyöpäiväsi?

Laaja etätyö on tullut monilla työpaikoilla jäädäkseen. Työtä tehdään kotona, mökillä tai jopa ulkomailta käsin. Paikkariippumaton työskentely mahdollistaa täysin uudella tavalla työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen.

Onhan se mahtavaa, että keväällä voi lähteä vaikkapa Lappiin tekemään töitä vuokramökistä käsin ja hankkia vielä viimeiset hiihtokilometrit suoraan työpäivän päätteeksi. Eikä Lappi ole ainoa vaihtoehto! Kyllä kotonakin riittää puuhaa. Mikäs olisi sen mukavampaa kuin lyhentää päivän tehtävälistaa jo etätyöpäivän taukojen lomassa.

Kuulostaako hyvältä? Jep, niin meistäkin! Mutta entä, jos etätyöpäivän askareiden parissa sattuu jotakin? Korvaako pakollinen työntekijöille otettava työtapaturmavakuutus kulut? Valitettavasti ei. Käytetään hetki aikaa perusteluille sekä suomi–vakuutus-sanakirjan käytölle.

Mitä etätöissä korvataan ja mitä ei

Lakisääteisestä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattavat vahingot perustuvat työtapaturma- ja ammattitautilakiin. Kuten tiedämme, lainsäädäntö ei aina pysy muuttuvan maailman perässä. Tästä syystä lisääntynyttä etäyötä ei ole toistaiseksi huomioitu tässä lainsäädännössä.

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa laajasti vahinkoja, jotka sattuvat työpaikalla, -matkalla tai kodin ja työpaikan välisellä matkalla. Muualla tehdyssä työssä tilanne on toinen. Tällöin laissa on rajattu ulkopuolelle esimerkiksi tauoilla sattuneet tapaturmat.

Otetaan esimerkki:

Jos olet etätöissä kotona tai mökillä ja putoat tuolilta töitä tehdessäsi, mahdollinen vahinko korvataan työtapaturmavakuutuksesta. Jos taas haet keittiöstä kahvia ja kompastut maton reunaan, kyseessä ei ole korvattava työtapaturma.

Aikamoista – eikö vain? Onneksi jokaisella työnantajalla on mahdollisuus laajentaa työntekijöidensä työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta vapaa-ajan lisäturvalla, jotta myös etätöissä sattuneet tapaturmat voidaan korvata. Jos taas työnantaja on hoitanut työntekijöidensä turvaamisen kehnosti, vaihtoehtona on aina henkilökohtaisen tapaturmavakuutuksen hankkiminen.

Vapaa-ajan lisäturva puuttuu edelleen lähes 80 prosentilta

Etätyön yleistyminen on odotetusti vähentänyt työmatkalla sattuneita työtapaturmia. Valitettavasti tapaturmat etätöissä eli kotona tai muussa etätyöpaikassa ovat lisääntyneet.

Pohjantähdessä voimassa olevissa työtapaturmavakuutuksissa vapaa-ajan lisäturvien määrä on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana tasaisesti. Silti edelleen lähes 80 prosentilta kyseinen vakuutus puuttuu. Moni työntekijä tekee siis todennäköisesti etätöitä ilman työnantajan hankkimaa turvaa tapaturmien varalta.

Syitä voi vain arvailla. Moni työnantaja ei ehkä ole tietoinen tiukasta lainsäädännöstä työtapaturmien takana, osa mahdollisesti ajattelee säästävänsä vakuutusmaksuissa ja jotkut ottavat mieluusti juuri tämän riskin omalle kontolleen.

On hyvä kuitenkin tiedostaa, että niin etätöissä kuin vapaa-ajalla sattuneista tapaturmista johtuvat poissaolot saattavat tehdä yritykselle hyvin paljon suuremman loven tilipussiin kuin säästäminen vakuutusmaksuissa. Jos vakuutusta ei ole, on hoitoon pääsy todennäköisesti haastavampaa ja paraneminen hitaampaa.

Suositellemme ehdottomasti keskustelemaan oman työnantajan kanssa siitä, onko etätyöskentely huomioitu yrityksen vakuutuksissa. Jos näin ei ole, työnantajaa kannattaa kannustaa vakuutuksen hankkimiseen sekä huolehtia oma tapaturmavakuutus kuntoon.

Jos haluat kuulla lisää, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä!