Murrosiän selättänyt nappisilmä – Pohjantähden nimikkokoiran osavuosikatsaus

Pohjantähden nimikkokoira Lauri eli Late on ollut ihmisperheensä ilona jo yli vuoden. Lähes puolitoistavuotiaan kääpiömäyräkoiran tärkeimmät ihmiset Linda ja Teppo kertovat, että Laten murrosikä oli hieman raskasta aikaa, mutta tällä hetkellä elellään pääasiassa sopuisassa yhteisymmärryksessä.

Laten edellisiä kuulumisia on julkaistu tarkemmin heinäkuussa, joten palataan tässä blogissa myös hieman ajassa taaksepäin.

Täältä voit lukea nimikkokoiramme ensimmäisen vuoden tapahtumista.

Kesäretkien huimapää

Late perheineen vietti kesällä paljon aikaa kotimaassa matkustaen. Saaristossa mökillä ollessa Latesta kehkeytyi pienoinen huimapää. Hän aiheutti perheelleen harmaita hiuksia harrastamalla kalliokiipeilyä. Nimikkokoiramme olisi kovin mieluusti ollut koko reissun vapaana ja hyppinyt kalliolla vesilätäköissä, mutta touhu alkoi olla sen verran vaarallista, että Late oli pakko pitää ulkoillessa kiinni.

”Uskallusta tuli saaristoreissun myötä hieman liikaakin”, Laten omistaja Linda naurahtaa. Laten orastavasta uhkarohkeudesta huolimatta tapaturmilta on onneksi edelleen vältytty.

Murrosiän koettelemukset

Koirien sanotaan olevan murrosikäisiä n. 6–15 kuukauden iässä. Myös Linda allekirjoittaa tämän: ”Latella oli selvästi murrosikää puolen vuoden iässä ja yhden vuoden iässä se tuli takaisin.” Murrosikä näkyi nimikkokoirassamme esimerkiksi nirsoiluna ja mielenosoituksina. ”Late suostui esimerkiksi tekemään kakkalenkit vain isän kanssa.”

Sinnikkyys ja johdonmukaisuus ovat avainasioita murrosikäisen koiran kanssa. Laten murrosikää käsitellessä Lindalle oli kullanarvoista, kun mummolassa oli vastaavan ikäinen koira. ”Vertaistuki auttoi ymmärtämään, että kyseessä on täysin normaali ja ohimenevä vaihe.”

Toistaiseksi murrosikä on Lindan mukaan selätetty, mutta on myös mahdollista, että murrosikä palaa vielä takaisin.

Talven ja joulun riemua

Pohjantähden nimikkokoira Late joulukuusen edessä.Pureva pakkanen tuo koirien ulkoiluttamiseen omat haasteensa, kun omistajat pyrkivät huolehtimaan, ettei koiralla ole kylmä, mutta koira ei välttämättä ole kovin halukas ottamaan vaatekerrastoa päälleen. Laten osalta lenkkeily on sujunut tämän talven pakkasilla suhteellisen hyvin:

– Lenkit maistuvat Latelle, kunhan pakkasta ei ole -20 astetta. Olemme tehneet kovimmilla pakkasilla lyhyitä ja ytimekkäitä lenkkejä. Toppatakkia Late suostuu onneksi käyttämään, mutta tossut ovat vielä harkinnan alla.

Jos Late saisi päättää, he olisivat Lindan mukaan aina metsäreitillä. ”Laten lempipuuhaa on nuuskutella muiden eläinkavereiden hajuja.”

Joulua nimikkokoiramme perheineen vietti vierailemalla mummuloissa ja isomummulassa. Kuten arvata saattaa, Late oli murrosiästä huolimatta tänäkin vuonna sen verran kiltti koira, että pukinkonttiin oli ilmestynyt muutama paketti. ”Pukki toi Latelle paljon herkkuja, uuden pedin ja hienon villapaidan”, Linda hymyilee. ”Late oli matkustamisesta niin uuvuksissa, että tapaninpäivä vietettiin visusti sohvalla pötköttäen.”

Vuoden vaihtumista juhlitaan Laten perheen osalta kotoa käsin. ”Viime vuonna raketit jännittivät ja niitä katsottiin turvallisesti äiskän sylistä käsin”, Linda muistelee. ”Toivon mukaan tänä vuonna jännittämistä olisi hieman vähemmän.”

Ensi vuoden suunnitelmiin kuuluu edelleen matkustelu sekä Laten totuttaminen veteen ja veneilyyn. ”Latesta kehkeytyy varmasti oikein mainio reissukoira”, Linda sanoo.

 

Laten seikkailuja voi seurata sekä Pohjantähden Facebook-sivuilla että blogissa.

#turvaatärkeimmät on vakuutusyhtiö Pohjantähden kampanja, joka herättelee vakuuttamaan kaiken, mikä elämässä on tärkeintä.