Mitä yhteistä on veneillä ja kansanmusiikilla? – Norboats Ky

Yrittäjä Henrik Norrin Norboats Ky:n tarina alkoi vuonna 2012. Norri oli kiertänyt puoli Eurooppaa haalien osaamista veneiden parissa ja koki, että nyt oli aika palata kotiseudulle Hollolaan. ”Aloitin yrittäjätaipaleeni veneiden parissa toimimalla alihankkijana entiselle työnantajalle rannikolla”, Norri muistelee.

Norri on aloittanut venealalla yli 15 vuotta sitten. Näihin 15 vuoteen on mahtunut esimerkiksi veneartesaanin ja venepuusepän tutkintojen tekeminen sekä vuosien työskentely Sveitsissä lasikuitu- sekä kilpaveneitä rakentaen. Norrin rakentamilla veneillä on purjehdittu MM-tasolla jopa palkintosijoille asti. ”Tällä hetkellä suoritan venemestarin tutkintoa, jonka on tarkoitus valmistua 2023 kesään mennessä”, Norri kertoo.

Tänä vuonna 10 vuotta täyttävän Norboatsin toimitilat sijaitsevat Hollolassa entisen Korpikylän kansakoulun tiloissa. ”Ostin nykyiset toimitilat vuonna 2018. Omat toimitilat mahdollistavat sen, että toiminta voi olla täysin oman näköistä. Yksi yrittäjyyteni suurimmista saavutuksista on ehdottomasti hetki, kun ensimmäinen vene saapui ovista sisään omiin toimitiloihini”, Norri hymyilee.

Veneilyn suosio kasvaa

Norboatsissa asiakkaat voivat korjauttaa tai huollattaa veneensä, päivittää veneen varusteluja ja jopa tilata käsityönä tehdyn puuveneen. Veneiden korjausten osalta asiakkaita ovat veneen omistajien lisäksi myös vakuutusyhtiöt.

Venealalla sää vaikuttaa paljon töiden määrään ja siihen, minkä tyyppisiä töitä on tarjolla. ”Jos kesä on kovin sateinen, seuraavan talven aikana tilataan kuomuja ja lämmitinasennuksia. Jos kesä on taas aurinkoisempi, ihmiset veneilevät paljon, jolloin haavereita korjaillaan enemmän”, Norri valottaa.

Usein veneen huolto tai korjaus etenee siten, että asiakas tuo veneensä Norboatsiin näytille tai Norri käy itse katsomassa venettä. ”Vene saattaa olla siinä kunnossa, että sille tehdään useamman vuoden huoltosuunnitelma. Kiireisimmät asiat hoidetaan ensin ja veneilykauden päätyttyä jatketaan kunnostusta”, kertoo Norri. ”Vene kuuluu veteen ja siitä pitää päästä nauttimaan. Näin kunnostamiseenkin saa motivaatiota.”

Suurin osa Norboatsin töistä on suurempia veneiden korjauksia, mutta korjaustöiden lomassa on aikaa myös Norrin toiselle erityisosaamiselle eli puuveneiden rakentamiselle. ”Yksin työskennellessä soutuveneen rakennus vie muutaman kuukauden. Pyrin puuveneissäni pitämään yllä veneenrakentamisen perinteitä, mutta hyödyntämään samalla myös uusia tekniikoita”, Norri avaa.

”Veneala on kasvanut valtavasti viime vuosina. Ja nyt koronan aikaan ihmiset, jotka ovat aiemmin lähteneet lomailemaan ulkomaille, ovatkin jääneet Suomeen, ostaneet mökin tai molempia. Veneily on aina ollut osa kotimaan matkailua”, Norri kertoo. Norboatsissa alan muutos ei kuitenkaan näy suuresti, koska yhden miehen yrityksessä on vaikea monistaa työtunteja, työkalenteri kun on jo valmiiksi täynnä. ”Olen kuitenkin iloinen alan kasvusta.”

Norboats Ky toimitilat.

Yrittäjyys mahdollistaa yllättäviäkin asioita

Norri ei tee Norboatsin kautta ainoastaan töitä veneiden parissa, vaan pieni osa Norrin tuloista koostuu kansanmusiikista. ”Kansanmusiikkiharrastuksesta tuli minulle pikkuhiljaa toinen ammatti. Jos olisin tunnollisempi yrittäjä, minun pitäisi jättää musiikki vähemmälle ja keskittyä veneisiin. Nautin kuitenkin soittamisesta niin paljon, että teen mieluummin pienempää tulosta kuin tingin musiikista”, Norri naurahtaa.

– Yrittäjyyden vapaus on mahdollistanut minulle keskittymisen rakkaaseen harrastukseen.

Norri on vakuuttanut Pohjantähdessä kaikki monipuolisen yritystoimintansa riskit: ”Kilpailutan vakuutukset säännöllisesti – vähintään viiden vuoden välein, koska vakuutukset ovat yksi yrityksen suurimmista menoeristä.”

”Pohjantähdessä minua kiehtoi se, että sama henkilö hoitaa kaikki vakuutusasiani. Näin minun ei tarvitse aina selvittää alusta alkaen, kuka olen ja millainen tilanteeni on. Pidän myös siitä, että sama henkilö hoitaa sekä yksityis- että yrityspuolen asiat. Pienyrittäjällä vakuutusasiat menevät vähän limittäin, jolloin kokonaisvaltaisen tilanteen ymmärtäminen on tärkeää.”

Yritysasiakkaiden on mahdollista hyödyntää Pohjantähden tarjoamia työturvallisuuspalveluita. Myös Norrilla on kokemusta näistä palveluista: ”Riskipäällikkönne kävi arvioimassa toimitiloja ja antoi parannusehdotuksia turvallisuuden lisäämiseen.”

– Palvelu on ollut hyvää. Välillä on ollut haastetta tavoitettavuudessa, mutta muutoin olen ollut todella tyytyväinen. Vakuutusihmisen soittaessa voidaan ensin jutella niitä näitä ja sitten mennään varsinaiseen vakuutusasiaan.

Yrittäjä kannustaa varovaisuuteen

Norri kertoo oppineensa yrittäjyydestä paljon kantapään kautta. Yrittäjyyttä harkitsevalle hän antaa muutaman ohjeen: ”Pohdi, mitä osaat ja selvitä, löytyykö osaamisellesi kysyntää. Jos uskot, että kysyntää löytyy, perehdy alan kilpailutilanteeseen paremmin. Alussa nuorena yrittäjänä lankeaa helposti siihen, että lähtee kaikkeen mukaan ja tarjoaa liikaa palveluita. Nyt vuosien mittaan olen itse oppinut, mitkä ovat ne omat erikoistumisen osa-alueet, joissa riittää varmasti töitä.”

”Yrittäjällä täytyy olla jonkinlaista kykyä nähdä tulevaisuuteen ja koska kaikkea ei voi ennustaa, pitää myös olla hieman varovainen. Lisäksi yrittäjyys on tärkeää nähdä pidempänä jatkumona. On yrityksiä, jotka toimivat alussa hyvin, mutta eivät pysty kasvamaan, koska esimerkiksi työntekijän ottaminen olisi liian kallista.”

Norri suosittelee kaikkia yrittäjyyttä harkitsevia hakemaan starttirahaa sekä ottamaan kaiken ilon irti TE-palveluiden yrittäjyyskursseista.

Omassa tekemisessään Norri satsaa paljon viestintään ja asiakaspalveluun, ja suosittelee samaa muille yrittäjäkollegoille. ”Pyrin aina pitämään asiakkaani ajan tasalla siitä, missä vaiheessa heidän veneensä korjauksessa tai huollossa mennään. Pienetkin asiat vaikuttavat ja viestinnän sävyyn kannattaisi ehdottomasti panostaa.”

 

Norboats Ky

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.