Ihmettelyä ja talven odotusta – Pohjantähden nimikkopentu Late tuli kotiin

8-viikkoinen kääpiömäyräkoiran pentu Lauri eli Late muutti pentukodistaan omistajiensa luo syyskuun alussa. Automatka oli mustanruskealle nappisilmälle jännittävä, ja pötkylältä pääsi pieni itkukin ajon aikana silkasta ihmetyksestä ja ikävästä.

Uuteen kotiin päästyään Late oli kaikesta uudesta sen verran puhki, että nukahti sohvalle ­– niin sikeästi, ettei herännyt edes siihen, kun ruokalähetti toi hänen perheenjäsenilleen Lindalle ja Tepolle juhla-aterian Laurin kotiintulon kunniaksi.

Lauri on Pohjantähden nimikkokoiranpentu, jonka elämää seurataan Pohjantähden blogissa ja somekanavissa.

Lue lisää Pohjantähden lemmikkivakuutuksesta ja koiravakuutuksesta, joka löytyy myös Latelta!

Oma koira pitkään haaveissa

Laurin saapuminen Lindan ja Tepon luo ei ollut mikään hetken päähänpisto. Lindalla oli lapsuudenkodissaan kääpiömäyräkoira, ja hän oli päättänyt jo 8 vuotta sitten, että hankkisi sellaisen aikanaan itselleenkin.

”Nuorina ja seurustelevina ajattelimme Tepon kanssa molemmat, että haluamme omakotitalon ennen kuin hommamme koiran”, Linda kertoo.

Linda ja Teppo muuttivat omakotitaloon 2,5 vuotta sitten. Olosuhteet olivat siis otolliset, kun Linda kuuli kesällä 2020, että hänen seuraamaansa kenneliin oli syntynyt mäyräkoirapentue. Kun pariskunta meni kesälomareissulta kotiuduttuaan tapaamaan pentuja, niistä vielä kaksi oli vailla kotia.

”Rupesin itkemään nähdessäni pennut ja kyllä miehellänikin oli tunteet pinnassa. Iskimme heti silmämme Lauriin, joka oli pentueen suurin. Kun pennut jaettiin, saimme juuri sen pennun, jota olimme toivoneetkin.”

Rokotuksia ja hammashoitoa

Lokakuun puolivälissä ja marraskuun alussa Lauri kävi ottamassa rokotukset parvovirusta, penikkatautia, kennelyskää ja tarttuvaa maksatulehdusta vastaan. Rokotus hoitui samalla klinikalla, Evidensian Eläinsairaala Vethousella, jossa Laten kasvattaja on eläintenhoitajana. Jännityksestä huolimatta rokottaminen sujui hyvin.

”Namilla kun vähän harhautti, piikki ei tuntunut missään”, Linda kertoo.

Late asioi samalla klinikalla myös toisen vaivan vuoksi, sillä yksi sen kulmahampaista oli kasvanut sisäänpäin ja se piti poistaa.

Koko talo haltuun

Laten arki uudessa kodissa on sujunTurvaa tärkeimmät -kampanjan logout mukavasti. Sekä Linda että Teppo tekevät vuorotyötä, ja toistaiseksi vuorot ovat osuneet mukavasti siten, ettei Latelle ole tullut pitkiä yksinäisiä päiviä. Pidempien työrupeamien aikana naapuruston sukulaiset ovat Laurin seurana.

Aluksi Latelle oli rakennettu kotiin pentuaitaus, mutta varsin pian se ilmoitti kaipaavansa isompaa reviiriä. Pentuaitausta suurennettiin muutamaan otteeseen, mutta nyt Late hallitsee tyytyväisesti koko taloa isäntäväen poissa ollessa.

”Kahvipöytä on ainoa, jota Lauri syö kuin näkkileipää. Muut huonekalut se on jättänyt rauhaan. Eteisestä Late rakastaa varastaa Crocs-kenkiä, jonka kumista materiaalia on kiva järsiä pentunaskaleilla”, Linda kertoo.

Laurin ehdoton lempilelu on pehmomäyräkoira, jonka Linda sai anopiltaan koirakuumeeseen jo monta vuotta sitten. Lelukoira on nimetty Mauriksi, ja toistaiseksi Late on Maurin kanssa liki samankokoinen.

Lumisade järkytti kovasti

Kun syksyn ensimmäiset, vetiset lumihiutaleet putoilivat maahan lokakuussa, Late oli kummissaan. Se jäi epäluuloisena jumittamaan rappusilta eikä halunnut lähteä lainkaan pihalle.

”Laten karva on kovin ohutta, joten talvella pitää varmasti laittaa takkia päälle.”

Tuleva talvi tuo siis Laurille paljon uutta ihmeteltävää ja ihasteltavaa – keväästä ja kesästä puhumattakaan. Kalastusta ja veneilyä harrastavassa perheessä Latellekin on jo pelastusliivien hankinta suunnitteilla kevään ja kesän puuhia ajatellen.

Laurin kasvamista ja touhuja voi seurata sekä Pohjantähden Facebook-sivuilla että blogissa.