Jouluisinkin sattuu ja tapahtuu – Näiden vinkkien avulla vältät yleisimmät vahingot

Joulu on rentoutumisen ja mukavan yhdessäolon aikaa. Rentoutumista ja rauhoittumista edeltää kuitenkin usein iso määrä askareita, joista saattaa aiheutua myös stressiä. Jotta joulu olisi mahdollisimman turvallinen, kokosimme jouluun liittyviä yleisimpiä vahinkoja ja ennen kaikkea vinkit, joilla vahingoilta voisi välttyä.

Käsi rakoilla, polvi mustana

Joulupöytään valmistetaan paljon lämpimiä ruokia ja kokkailuun liittyy palovammojen riski. Esimerkiksi joulukinkun paistorasvan käsittelyssä pitää olla varovainen ja rasva tulee hävittää oikeaoppisesti. Paistorasvaa käsitellessä ei kannata hätiköidä, ja kädet täytyy suojata riittävästi patakintailla tai vastaavilla.

Mikäli paistorasvaa kuitenkin pääsee roiskahtamaan iholle, palovammaa viilennetään välittömästi haalealla vedellä noin 10 minuutin ajan. Tämän jälkeen palovamman voi suojata kevyesti puhtaalla sidoksella. Palovammaan muodostuvia rakkuloita ei saa puhkaista. Pinnalliset palovammat paranevat yleensä itsestään muutamassa viikossa.

Palovammojen lisäksi joulunajan yleisimpiä tapaturmia ovat liukastumiset. Paras keino välttää liukastumisia, on valita ulos lähtiessä keliin sopivat jalkineet. Lisäksi erityisesti omakotitaloissa on tärkeää huolehtia piha-alueen lumitöistä ja riittävästä hiekoituksesta.

Jos esimerkiksi joulupukki liukastuu huonosti hiekoitetulla pihalla ja satuttaa itsensä, voi kiinteistönomistaja olla vahingosta korvausvastuussa.

Joulukuusi kenollaan, ilo ylimmillään

Joulukuusen kaatuminen saattaa pilata muuten mukavasti sujuneen joulun vieton. Yleisimmin kaatumisesta seuraa lattiapinnoitteen, kuten parketin kastuminen tai naarmuuntuminen.

Muovinen kuusenjalka voi olla liian kevyt ja menettää helposti tukevuutensa, kun vesi jalassa vähenee. Myös jouluriemuinen lapsi tai lemmikki voi kaataa kuusen.

Kuusenjalan valitsemiseen kannattaakin kiinnittää huomiota. Riittävän tukevan valurautaisen kuusenjalan käyttö estää usein kuusen kaatumisen. Jos epäilet, että joulukuusi voi kaatua käytössä, se kannattaa kiinnittää siimalla tai muulla narulla riittävän raskaaseen esineeseen, jotta kaatuminen saadaan estettyä.

Verhot tulessa, ulkotulet valloillaan

Myös jouluna poltettavien kynttilöiden ja ulkotulien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, koska niiden laatu ja paloturvallisuus vaihtelevat paljon. Kynttilöitä ja ulkotulia saa polttaa vain palamattomalla alustalla.

Kynttilöitä ja ulkotulia poltettaessa on hyvä huolehtia myös etäisyyksistä. Yleisimmin kynttilän kanssa sattuu vahinko, kun se on liian lähellä syttyviä materiaaleja.

Ulkotulien osalta täytyy huomioida, ettei tuli ole liian lähellä esimerkiksi aitaa tai kuistia. Kuistin alla olevat kuivat lehdet roihahtavat helposti pienestäkin kipinästä. Folioastiassa poltettava ulkotuli kevenee steariinin palaessa, jolloin tuuli voi kuljettaa sen vaaralliseen paikkaan. Ulkotulta kannattaa polttaa palamattomassa astiassa tai telineessä, joka ei lähde tuulen voimasta lentoon.

Kynttilää, lyhtyä tai ulkotulta ei saa jättää palamaan ilman valvontaa. Nukkumaan mentäessä on tärkeää tarkastaa, että kaikki kynttilät ja ulkotulet on sammutettu huolellisesti. Hyviä ohjeita kynttilän tai ulkotulen valintaan sekä turvalliseen polttamiseen löytyy Tukesin sivuilta.

Mirri kipeänä, Musti lääkärissä

Lemmikeille joulu tuo mukaan vaaratilanteita. Kissoja kiinnostavat pakettien lahjanarut, jotka kuitenkin syötynä voivat aiheuttaa suolitukoksia tai pahimmassa tapauksessa viiltää suolen puhki. Huolehdi siis lahjapaperit -ja narut sekajäteroskikseen heti pakettien avaamisen jälkeen.

Suosituimmat joulukukat kuten joulutähti, tulilatva tai hyasintti ovat kissoille myrkyllisiä ja voivat syötyinä aiheuttaa voimakasta maha- tai limakalvoärsytystä. Valitse kissakotiin joulutunnelman tuojaksi mieluiten myrkytön kasvi, kuten joulukaktus tai koristepuolukka.

Monet jouluherkut ovat vaarallisia niin koirille kuin kissoillekin. Suklaa on myrkyllistä molemmille. Mitä tummempaa suklaata, sitä pienempi annosmäärä on myrkyllinen. Viinirypäleet ja rusinat saattavat aiheuttaa äkillistä munuaisten vajaatoimintaa jo hyvinkin pieninäkin määrinä. Koira kannattaa pitää erossa myös pullataikinasta ja joulukinkusta.

Auto kohmeessa, matkatavarat levällään

Moni matkustaa pitkänkin matkan joulun viettoon. Matkalla sattuneet vahingot johtuvat usein kiireestä ja moni vahinko olisikin mahdollista välttää varaamalla lähtöön ja matkustamiseen riittävästi aikaa.

Ennen matkaan lähtöä:

  • Nukutaan kunnolliset yöunet.
  • Katsotaan säätiedotukset ja mahdollisuuksien mukaan vältetään matkan tekoa huonoimpien sääolosuhteiden aikana.
  • Tarkistetaan renkaiden kunto, myös ilmanpaineet.
  • Putsataan auton ikkunat ja valot kunnolla.
  • Kiinnitetään kuusi hyvin, ettei se tipu auton katolta ja aiheuta vaaraa takana ajaville.
  • Pakataan auto muutoinkin huolellisesti. Ei esimerkiksi laiteta joululahjoja takaikkunalle, josta ne voivat lentää matkustajien niskaan nopeassa jarrutustilanteessa.
  • Otetaan teknisen vian varalle mukaan eväitä, lämpiä vaatteita ja vilttejä.

Matkan aikana:

  • Huolehditaan puhaltimilla, että ikkunat pysyvät auki.
  • Vaihdetaan tarvittaessa kuskia matkan aikana.
  • Käydään kahvi- ja ruokatauoilla.
  • Pidetään riittävä turvaväli edessä ajavaan.

 

Pienellä varovaisuudella ja tarkkaavaisuudella voimme rauhoittua nauttimaan joulusta iloisin mielin! Mikäli vahinko kuitenkin sattuu, löydät apuja vahinkosivultamme.