Ideoista innovaatioiksi - Bekason Oy

Veljekset Niko ja Sami Grönthal ovat työskennelleet aina yhdessä. Yhteinen taival työelämässä alkoi isän betonialan yrityksessä, josta matka jatkui yhteisen yrityksen Bekason Oy:n perustamiseen vuonna 2006.

Sami on yrityksen toimitusjohtaja ja Niko hallituksen puheenjohtaja. Työnjakoa on tehty myös yrityksen tarjoamien palveluiden osalta – Sami vastaa hihnakuljettimista, Nikon vastuulla ovat betonityöt.

Bekasonin tarjoamat tuotteet ja palvelut ovat muotoutuneet veljesten maanrakennus- ja lattiatöiden käytännön kokemuksesta. Työskentely alalla auttoi löytämään kehityskohteita, joihin veljekset halusivat löytää ratkaisuja.

Kehityskohteista bisnesideoiksi

Ensimmäinen veljesten havaitsema kehityskohde oli hihna-autojen käyttö rakennusten sisä- ja ulkotäytöissä. ”Ajattelimme Samin kanssa, että tähän täytyy olla järkevämpi vaihtoehto”, Niko muistelee. ”Aloimme selaamaan nettiä ja löysimme sieltä ratkaisun haasteeseen – hihnakuljetin Telebeltin.” Veljekset päättivät hankkia hihnakuljettimen Bekasonin perustamisen yhteydessä.

Bekasonille hankittu hihnakuljetin eroaa perinteisestä hihna-autosta ulottuvuudellaan. Siinä missä hihna-autolla voidaan heittää esimerkiksi sepeliä, mursketta tai multaa 20 metrin päähän, hihnakuljettimen ulottuvuus on jopa 32 metriä. Hihnakuljetinta on mahdollista hyödyntää myös sellaisissa massoissa, joihin ei ole mahdollista käyttää betonipumppua.

Toinen haaste oli betonisten lattiamassojen hidas kuivumisaika. ”Normaalien lattiamassojen kuivumisaika on nopeimmillaankin 8-10 viikkoa, joka hidastaa rakennustöiden edistymistä”, Niko kertoo. Bekasonissa vastattiin tähän haasteeseen kehittämällä omia lattiamassoja sekä investoimalla laitteeseen, joka mahdollistaa massan työstämisen työmaalla.

Veljesten lanseeraamat BekaFloor-tuotteet ovat poikkeuksellisia. Nopeimmat tuotteet kuivuvat pinnoitusvalmiiksi jo viidessä vuorokaudessa. ”Yrityksemme tuotteet ovat olleet markkinoille hienoinen shokki”, Niko naurahtaa. ”Emme ole tehneet juurikaan markkinointia, vaan keikat ovat tulleet suosittelujen kautta, kun tuotteet ja palvelu on todettu laadukkaiksi.”

Bekason Oy:n työntekijä tekee betonivalua

Räätälöidyt vakuutukset poikkeukselliselle toimijalle

Bekason on ollut Pohjantähden asiakkaana yli viisi vuotta. Pääasiassa kaikki on sujunut kumppanuuden aikana todella hyvin ja vakuutusyhtiöön ollaan tyytyväisiä. ”Arvostan sitä, että asioita ei tehdä liian vaikeiksi”, Niko summaa.

”On mukavaa, että vakuutusyhtiö on riittävän pieni, jolloin pystytään taipumaan tällaisen erikoisemman toimijan tarpeisiin”, Niko kertoo. ”Esimerkiksi rekkojen vakuutuksissa on voitu ottaa huomioon, että ne pääasiassa seisovat työmaalla, sen sijaan, että niille tulisi vuodessa paljon kilometrejä, jolloin vahingon riski olisi huomattavasti suurempi.”

Vahingoilta ei ole Bekasonissa täysin vältytty ja isoimpia vahinkoja ovatkin olleet kolarit sekä autojen kaatumiset. Isompia henkilövahinkoja ei ole onneksi sattunut. ”Tärkeintä on, että työntekijämme selviävät kotiin asti ehjinä.”

Vahingon sattuessa on ollut hyvä, että vakuutusyhtiöön saa puhelimella nopeasti yhteyden, jolloin voidaan tarkastaa vakuutusturva ja mahdollisen omavastuun suuruus. Näin vältytään turhalta vahinkoilmoituksen täytöltä, jos kävisikin ilmi, ettei omavastuu ylity tai vahinko kuulu ollenkaan yrityksen vakuutusten piiriin.

Niko kokee, että Pohjantähti on kumppanina hyvin samankaltainen kuin heidän yrityksensä. Oma yhteyshenkilö, palvelun laatu, räätälöitävyys ja ihmisen kokoisuus ovat sellaisia asioita, joihin kumpikin yritys haluaa satsata. Varmasti osaksi sen takia yhteistyökin toimii mainiosti.

”Ahaa-elämykset vievät eteenpäin”

Yrittäjyyden tähtihetkiksi Niko mainitsee tilanteet, joissa on saanut itse tekemänsä laitteen toimimaan ja siitä on ollut hyötyä yritykselle. ”Niiden hetkien avulla jaksaa taas yrittää”, Niko myöntää. ”Vaikka jokin ei onnistu, täytyy jaksaa kokeilla ja miettiä uudelleen eri tavalla.”

Yrityksen toiminta on kasvanut melkoisesti ensimmäisen BekaFloor-tuotteen lanseerauksen jälkeen. Viime vuonna Bekason teki yhteensä 180 000 neliötä valutöitä. Kohteisiin kuului kerrostaloja, omakotitaloja, isoja toimistorakennuksia, päiväkoteja, autotallin lattioita ja jopa uima-altaiden pohjia. Tällä hetkellä yrityksellä on oma soramonttu Padasjoella, kolme eri BekaFloor-tuotetta sekä kahdeksan massaa sekoittavaa asemaa.

Niko on kiitollinen Bekasonin asiakkaille yrityksen menestyksestä. Bekason oli vuonna 2020 Kauppalehden Menestyjät -luokittelussa Suomen 100 parhaan yrityksen joukossa. ”Illalla lämmitin pihasaunan, istuimme rouvan kanssa lauteilla ja pohdimme, että olemme me jotakin tehneet oikein”, Niko muistelee.

”Yrittäjänä ei saa ajatella liikaa riskejä. Jos kaikki mahdolliset ongelmat tietäisi etukäteen, moni asia jäisi tekemättä”, Niko sanoo. ”Yrittäjyyden voisikin sanoa vaativan uskallusta sekä hieman hyvää tuuria.”

Tulevaisuudessa Bekasonissa on tarkoitus laajentaa BekaFloor-tuoteperhettä. Lisäksi tällä hetkellä työstetään tuotekortteja sekä kehitetään laadunvalvontaa automatisoidummaksi. ”Automaatiota kasvattamalla yksinkertaistetaan prosesseja ja minimoidaan virheiden määrä”, Niko kertoo.

Bekason Oy:n yrittäjä Niko Grönthal

 

Bekason Oy

  • Vuonna 2006 perustettu rakennusalan yritys, joka on erikoistunut betonitöihin sekä hihnakuljettimiin
  • Yrityksen omistavat veljekset Sami ja Niko Grönthal
  • Työllistää 13 henkilöä
  • Tutustu yritykseen https://www.bekason.fi/

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.