Lemmikkiruoan aallonharjalla - Rovio Pet Foods Oy

Rovio Pet Foodsin yrittäjä ja toimitusjohtaja Tero Rovio on pitkään tiennyt, että Suomessa on paljon lemmikkiruoan raaka-aineita, jotka viedään Eurooppaan jalostettavaksi. Reilu kolme vuotta sitten hän ryhtyi perusteellisemmin tutkimaan asiaa.

Tutkimustyössä ilmeni, että kaikki koirien kuivaruokaan tarvittavat raaka-aineet olisi mahdollista hankkia kotimaisina. Kuitenkin 99 prosenttia Suomessa käytettävästä kuivaruoasta tuotiin ulkomailta. Käytännössä suomalaista alkuperää olevat raaka-aineet vietiin jalostamattomina ulkomaille ja tuotiin jalostettuina takaisin. Tämä ei kuulostanut Roviosta kansantaloudellisesti tai ekologisesti järkevältä.

Näin syntyi Rovio Pet Foods. Yritystoiminnan alkumetreillä Luonnonvarakeskukselta ostettiin raaka-ainetutkimusta, reseptien tekoa sekä testiruokien valmistusta. Luonnonvarakeskukselta mukaan Rovio Pet Foodsin toimintaan siirtyi Susanna Särkijärvi, joka työskentelee tällä hetkellä yrityksessä ravitsemuksen asiantuntijana sekä tuotekehityspäällikkönä.

Kuivaruokatehtaan perustamiseen vaikutti myös Rovion oma labradorinnoutaja Sulo. ”Kun Sulolle osti kasvattajan suosituksesta ruokia, huomasi, että ruoka on valmistettu ulkomailla ja korvaavia tuotteita ei löytynyt Suomessa valmistettuina”, Rovio muistelee.

Rovio Pet Foods toimitusjohtaja antaa ruokaa koiralleen Sulolle.
Kuvassa yrittäjä Tero Rovio ja hänen koiransa Sulo.

Tuotekehitystä ohjaavat laatu ja ekologisuus

Rovio on toiminut yli 20 vuotta yrittäjänä. Kipinä yrittäjyyteen lähti vanhempien maatilalta, jossa hän työskenteli nuoresta lähtien. Lopulta Rovio osti maatilan itselleen ja lähti kehittämään toimintaa.

Vuosien varrella myös kiinteistösijoittaminen on tullut Roviolle tutuksi. Tästä oli apua oman kuivaruokatehtaan suunnittelussa. ”Kävimme katsomassa myös käytettyjä kiinteistöjä, mutta ne eivät koskaan ole niin toimivia, kuin juuri kyseiseen yritystoimintaan suunnitellut tilat”, Rovio kertaa.

Oman tehtaan paikaksi valikoitui Loimaan Mettähannankatu, joka sijaitsee vain 13 kilometrin päässä Rovion omista pelloista ja kanalasta. Rovio Pet Foodsin tuotanto käynnistyi marraskuussa 2020. ”Kaivuri rupesi kaivamaan tonttia maaliskuussa 2020 eli aika nopeasti sitten touhuttiin suurin piirtein asiat kuntoon”, Rovio sanoo.

Rovio Pet Foods tähtää tuotteissaan laadukkuuteen ja ekologisuuteen. Raaka-aineet tulevat lähiseudulta; osa Rovion omalta maatilalta, osa tehtaan läheisyydessä sijaitsevalta Kiekun kananmunapakkaamolta.

Kuivaruoan valmistusprosessi alkaa kuiva-aineiden hienojauhatuksesta ja päättyy tehtaalla suoraan pussiin. Nappulan matka jauhatuksesta pussiin kestää vain noin tunnin verran. Myös pakkaus, lähetys ja tuotekehitys tapahtuvat samalla tontilla: ”Eli tavara ei kulje ympäri Härmää”, Rovio kertoo.

Tällä hetkellä Rovio Pet Foodsin tuotevalikoimaan kuuluu useita kuivaruokavaihtoehtoja koirille sekä yksi kissoille. Koirille on tarjolla kevytruokaa, viljatonta ruokaa, aktiivisen koiran ruokaa sekä aikuiselle koiralle soveltuvaa ruokaa. Eri pakkauskoot huomioon ottaen tuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä 18 tuotetta.

Kilpailu tuotteissa on kovaa, mutta hintakilpailuun ei ole ollut tarve lähteä. ”Lemmikinomistajat eivät enää osta kaikkein halvinta, vaan laadukkainta tuotetta”, Rovio kertoo.

Koska kyseessä on uusi brändi ja hyvin erilaiset tuotteet, markkinoissa on paljon tekemistä.

– Ensin tuotteet on saatava myyntiin kotimaisiin kauppoihin ja sen jälkeen saatava kuluttajat löytämään tuotteet. Saavutettuamme riittävän jalansijan Suomen markkinassa, käynnistämme viennin Baltiaan ja myöhemmin laajemmalle.

Rovio Pet Foods erottautuu ulkomaisista kilpailijoistaan monella tavalla: ”Maksamme verot Suomeen, työllistämme paikallisia raaka-ainetuotannosta lähtien ja käyttämiemme raaka-aineiden alkuperä on täysin tiedossamme”, Rovio kertoo.

Yleiskuva Rovio Pet Foods tehtaasta

Vakuutukset kunnossa laajentuneelle toiminnalle

Tehdasrakennuksessa ei valmisteta pelkkää kuivaruokaa, vaan samoissa tiloissa toimivat sekä pieneläinklinikka Rovio Vet että tehtaanmyymälä. Kokonaisuudessaan yritys työllistää toistakymmentä henkilöä, jotka kaikki työskentelevät samassa osoitteessa. Rakennuksesta löytyy viihtyisät toimistotilat, joihin työntekijät voivat tuoda mukanaan karvaiset ystävänsä. Rakennuksen katutasosta on vuokrattu tilat myös lemmikkiystävälliselle lounaskahvilalle.

Tuotantopuolella pärjätään vielä suhteellisen pienellä henkilöstömäärällä, mutta olisi mahdollista kasvattaa tuotantoa merkittävästi. ”Tehtiin ainakin kerrasta riittävän suuri. Tällä hetkellä kapasiteetista on käytössä vasta noin 10 prosenttia”, Rovio sanoo. Yrityksen tärkein tavoite tuotannon maksimoinnin sijaan on tarjota kuluttajille laadukasta, kotimaista kuivaruokaa.

Rovio on vakuuttanut Pohjantähdessä sekä Rovio Pet Foodsin että maatilansa. Asiakkaana hän on ollut kokonaisuudessaan viitisen vuotta.

Rovio arvostaa vakuutusyhtiössä hyvämaineisuutta. Iso merkitys on myös paikallisuudella ja sekä sujuvalla yhteistyöllä oman yhteyshenkilön kanssa.

– Oma yhteyshenkilö hoitaa asiat kerralla kuntoon, eikä tarvitse olla pompoteltavana henkilöltä toiselle.

Katse tulevaisuuteen

Tällä hetkellä markkinatilanne on muuttunut hyvään suuntaan. Rovion mukaan kotimaisten lemmikkiruokatuotteiden markkinaosuus on kasvanut vajaaseen 10 prosenttiin. Viimeksi Rovio Pet Foods on lanseerannut koirille kaksi erilaista penturuokaa sekä terveysvaikutteinen välipalakeksi.

Tulevaisuudessa yritys satsaa entisestään ekologisuuteen. Suunnitteilla on iso aurinkokenttä tehtaan viereiselle tontille, jota hyödyntämällä saataisiin energiaa tehtaaseen. Lisäksi Roviolla on kiinnostusta laajentaa tuotevalikoimaa muiden eläinten ruokiin.

Kysyttäessä Rovion yrittäjyyden onnistumisista, hän toteaa tehneensä oikeita valintoja oikeaan aikaan: ”Esimerkiksi kananmunan tuotannossa siirryttiin jo varhaisessa vaiheessa pelkästään vapaan kanan tuotantoon.”

Yrittäjyyttä harkitseville Rovio antaa seuraavan vinkin: ”Keksiessäsi hyvän idean, jonka takana pystyt seisomaan muutenkin kuin rahan takia, kannattaa ideaa lähteä toteuttamaan.” Hän kokee myös, että yrittäjänä on hyvä osata katsoa jo pidemmälle tulevaisuuteen.

 

Rovio Pet Foods Oy

  • Vuonna 2019 perustettu koiran- ja kissanruokien valmistaja Loimaalla
  • Yrittäjä ja toimitusjohtaja Tero Rovio
  • Työllistää 15 henkilöä
  • Tutustu yritykseen: https://roviopetfoods.fi/

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.