Siirry sisältöön
Oma Pohjantähti
YEL-myytit Pohjantähti x Veritas

Pohjantähti x Veritas

PITÄÄKÖ OLLA HUOLISSAAN?

Murretaanpas YEL-myyttejä

Pohjantähti ja Veritas Eläkevakuutus pyrkivät yhdessä murtamaan YELin eli yrittäjän eläkevakuutuksen ympärille muodostuneita myyttejä. YEListä liikkuu paljon väärää tietoa ja se on omiaan lisäämään epäluottamusta eläkejärjestelmään. Pitääkö olla huolissaan?

”YEL on surkea sijoitus”

YEL on riskiperusteinen vakuutus, vähän niin kuin kotivakuutuskin, eli kun jokin ”riski” realisoituu (viimeistään kun tulee riittävästi ikää mittariin), YEL aktivoituu. Kela maksaa työtulon perusteella sosiaalietuudet vanhempainrahan, sairauspäivärahan sekä työttömyysetuudet.

Ilman yrittäjää ei usein ole yritystäkään. Kuka tahansa voi sairastua vakavasti tai joutua onnettomuuteen – yrittäjäkään ei ole kuolematon. YEL-työtulon mukaan määräytyvä työkyvyttömyyseläke turvaa koko loppuelämän toimeentulon riippumatta siitä, minkä ikäisenä työkyvyttömäksi tulee. Jos yrittäjä menehtyy, perhe-eläke turvaa lesken ja lasten taloudellista toimeentuloa.

Yrittäjä on yrityksensä tärkein pääoma. Pidä huolta omasta ja läheistesi turvasta.

YEL ei siis ole surkea sijoitus, vaan vakuutus.

”En todellakaan maksa YELiä minimiä enempää”

Moni yrittäjä tuntuu ajattelevan, että yrittäjällä ei ole sosiaaliturvaa. Moni mieltää YEL-vakuutuksen vain vanhuuden turvaksi, eikä ymmärrä, mihin kaikkeen se vaikuttaa.

YEL-vakuutusmaksu lasketaan työtulosta ja monia houkuttelee ajatus ”mitä pienempi työtulo, sitä pienempi vakuutusmaksu”. Silloin oma turva jää kuitenkin pieneksi. Vakuutusten tarjoama vanhuuseläketurva on esimerkiksi usein määräaikainen.

”YEL maksaa paljon, mutta yrittäjä ei saa mitään”

Yrittäjälle kertyy eläkevakuutusmaksujen perusteella työeläkettä samoin perustein kuin palkansaajallekin eli saman tasoisella vakuutusmaksulla saa samansuuruista eläke- ja sosiaaliturvaa. Lisäksi ensimmäiset neljä vuotta aloittava yrittäjä saa 22 prosentin alennuksen YEL-maksuista.

Palkansaajatkin maksavat eläkemaksua, mutta heille työnantaja maksaa maksusta suurimman osan. Yrittäjät maksavat YEL-maksun kokonaisuudessaan itse.  Yrittäjä on oikeutettu kaikkiin samoihin etuuksiin kuin palkansaajakin, mutta yrittäjälle kaikki etuudet lasketaan eläkeyhtiön YEL-työtulon, ei yritystoiminnan tuloksen, liikevaihdon tai verotetun ansion, perusteella. Jos työtulo on pieni, etuudetkin ovat pieniä. Silloin yrittäjästä voi tuntua, että hän jää sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Pohjantähti ja Veritas tarjoavat yhteistyössä yrittäjän ja yrityksen vakuutukset. Haluatko jutella lisää YEListä tai muusta yrittäjän vakuuttamiseen liittyvästä asiasta? Soita tai laita viestiä! Voit jättää myös yhteydenottopyynnön.

Haluatko ottaa tai siirtää YEL-vakuutuksen Veritakseen? Hakemuksen täyttäminen vie ainoastaan muutaman minuutin ja me hoidamme loput.

Haluatko ottaa tai siirtää YEL-vakuutuksen Veritakseen?

Kyllä kiitos! Haluan, että minuun ollaan yhteydessä.

Yhteyshenkilö
Osoite

Pohjantähti x Veritas ❤️ yrittäjät

"Pohjantähden yhteyshenkilön kautta on hankittu TyEL:it ja YEL:it yhteistyökumppani Veritakselta. Myös Veritaksen palveluun Lundström on tyytyväinen. Joustavuuden lisäksi eläkevakuutusyhtiössä hän arvostaa koulutustarjontaa sekä mukavia ihmisiä. Lundström toivoo myös jatkossa vakuutusyhtiökumppaneiden olevan ihmisen kokoisia ja asiakasyrityksen näköisiä." - Juha Lundström, yrittäjä, Arctic Milk Oy