Yksi mies ja tärkeät tukijoukot - Suomen Huussitehdas

Suomen Huussitehtaalla on takanaan yrityksen kaksi parasta vuotta. Pandemia-aika on saanut ihmiset lähtemään luontoon, niin retkeilyn kuin mökkeilynkin pariin. Jokainen vaellusreitti ja lähes jokainen mökki kaipaa ulkokäymälää – tai huussia, kuten Suomen Huussitehtaan yrittäjä ja huussimestari Tapio Hirvosella on tapana sanoa.

Kaikki alkoi suunnittelukilpailusta

Suomen Huussitehdas sai alkunsa 2004. ”Tämä on oikeastaan kolmas tai neljäs ura minulle”, Hirvonen sanoo. Hirvonen opiskeli valtiotieteiden maisteriksi 1986, jonka jälkeen hän oli markkinointitehtävissä vuoteen 1991 asti.

”Sitten rakensin omakotitalon, jolloin innostuin puusta”, Hirvonen kertaa. Puusta intoutuneena Hirvonen lähti opiskelemaan puuseppäartesaaniksi Mynämäen käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Opintojen jälkeen Hirvosen aika kului projektiluontoisissa töissä. Hän esimerkiksi auttoi yrityksiä erilaisissa hankkeissa Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa. Mielenkiintoista kyllä, puusepän töitä Hirvonen ei ole uransa aikana tehnyt oikeastaan ollenkaan.

Hirvonen oli 90-luvun lopulla mukana perustamassa Varsipuu ry:tä eli Varsinais-Suomen puualan yritysten yhteistyöjärjestöä. ”Luotsasin yhdistystä seitsemisen vuotta. Yhdistyksen kautta tehtiin paljon erilaisia hankkeita. Järjestimme esimerkiksi suunnittelukilpailuja, joihin osallistui paljon yrityksiä ja ihmisiä Suomesta sekä muutama myös ulkomailta”, Hirvonen muistelee.

Yksi yhdistyksen suunnittelukilpailuista oli ulkokäymälöille. ”Kilpailun yhteistyökumppanin Pikkuvihreän Jukka Lindroosin kanssa havaitsimme, että ulkokäymälöiden pitäisi olla selkeämpiä, yksinkertaisempia ja myyvämpiä”, Hirvonen sanoo.

Havainto sai Hirvosen itse aktivoitumaan asian parissa. ”Yhtenä kesälomana rupesin piirtämään ja suunnittelemaan ulkokäymälöitä. Suunnittelussa kului kolme viikkoa, jonka jälkeen tein vielä muutaman prototyypin,” Hirvonen kertoo.

Ulkokäymälöiden suunnittelu ja prototyyppien kehittely innostivat Hirvosta, joka päättikin siltä istumalta perustaa Suomen Huussitehtaan. ”Muutaman kuukauden ajan tein vielä samaan aikaan palkkatöitä, kunnes heittäydyin yrittäjyyteen täysin”, Hirvonen hymyilee.

Suomen Huussitehdas kolme huussivaihtoehtoa puuvalmiina.

Huusseja Hangosta Utsjoelle

Huussien sesonki ja toimitukset alkavat yleensä huhtikuussa ja päättyvät syys-lokakuussa. Suomen Huussitehtaan mallistoon kuuluu perinteisiä huusseja, muutama huussivaihtoehto modernimpaan makuun, tuplahuussi, varaston ja huussin yhdistelmä sekä kaksi erilaista esteetöntä huussia. Huussi on mahdollista toteuttaa myös täysin asiakkaiden toiveiden mukaan.

”Yhden huussin saa puuvalmiiksi päivässä, jos tekee oikein pitkän päivän. Maalaamisessa menee toinen päivä”, Hirvonen sanoo. Asiakas voi pystyttää huussin joko Hirvosen laatimien ohjeiden mukaan tai tilata huussin pystytyksen kera.

Suomen Huussitehtaan tuotteita toimitetaan ympäri Suomen. Esimerkiksi yksi huussi löytyy Utsjoen kirkon kupeesta. ”Teimme kesälomareissun paikan päälle muutama vuosi sitten ja tarkastimme, miten suntio oli saanut huussin pystyyn”, Hirvonen naurahtaa. Eräs toimitus on lähtenyt Englannin Yorkshireen saakka. ”Täytyy käydä myös kyseinen huussi joskus katsastamassa.”

Suomen Huussitehdas ja huussimestari Hirvonen löydetään pääasiassa netistä. ”Netistä bongaamisen jälkeen minulle soitetaan ja alamme käymään asiakkaan tilannetta läpi. Pohdimme yhdessä asiakkaan tarpeisiin sopivimman käymälälaiteratkaisun. Valmistamiini huusseihin sopii mikä tahansa laite, mutta se pitää tietää etukäteen, jotta voin tehdä sovitukset”, Hirvonen sanoo.

Kuluttajien lisäksi Suomen Huussitehtaan asiakkaita ovat myös kunnat. ”Esteettömyys on tärkeä asia, johon kunnat ovat lähivuosina selvästi panostaneet”, Hirvonen kertoo. Hän on valmistanut paljon esteettömiä huusseja eri kunnille.

Tukijoukot ovat yksinyrittäjälle suuri voimavara

Suomen Huussitehdas on yhden miehen yritys. Hirvonen siis hoitaa kaiken itse tuotteiden suunnittelusta yrityksen kirjanpitoon. Miten hänen aikansa riittää tähän kaikkeen? ”Rouva on ollut minulle iso apu ja poikani ovat auttaneet myös. Omaa tekemistä täytyy myös kehittää tehokkaammaksi”, Hirvonen summaa.

Toiminimi on Hirvosen mukaan hänelle sopivin yhtiömuoto. Hän on yrittäjätaipaleen aikana harkinnut yrityksen muuttamista osakeyhtiöksi, mutta toiminimen helppous viehättää. Yrittäjä vastaa toiminimessä itse kaikista yrityksen sitoumuksista henkilökohtaisesti. Jos yrityksellä ei ole juurikaan velkaa, eivät riskitkään ole enää yhtä suuria. ”Luulen, että menen loppuun saakka tällä mallilla”, Hirvonen sanoo.

Hirvonen on hieman yli 60-vuotias ja suunnittelee pyörittävänsä Suomen Huussitehtaan toimintaa niin kauan kuin terveyttä riittää. ”Pidän tästä niin paljon. Tekeminen on hyvin hallittavissa ja ainoastaan sesongin aikana työpäivät ovat liian pitkiä. Jopa 70–80 tuntia viikossa”, sanoo Hirvonen. Tulevaisuudessa hänen on tarkoitus hillitä työtuntien määrää myös sesongin aikana.

Hirvonen odottaa myös innolla aikaa, jolloin ehtisi matkustelemaan enemmän rouvan kanssa. ”Vielä olisi paljon maailmaa näkemättä. Voi olla, että yritys pysyy sivutoimisena silloin edelleen tai sitten ei – aika näyttää.”

Kun yrittäjä on korvaamaton, vakuutukset ovat erityisen tärkeitä

Pohjantähti on ollut Hirvosen valinta Suomen Huussitehtaan vakuutusyhtiöksi alusta saakka. Sitä ennen yhtiö oli tullut tutuksi jo henkilöasiakkaan näkökulmasta. ”Otin heti yritystoiminnan alussa yritykselle ja itselleni laajat vakuutukset. Yrittäjälle esimerkiksi sairausvakuutus on todella tärkeä, jotta sairastuessa pääsee heti hoitoon.”

Yli 15 vuoden yritysasiakkuus Pohjantähdessä kertoo paljon, mutta Hirvonen myös kertoo olleensa Pohjantähteen todella tyytyväinen. ”Arvostan sitä, Pohjantähdessä saa heti ihmisen kiinni. Siitä asia lähtee sitten etenemään, jos on ongelmia”, Hirvonen sanoo.

 

Suomen Huussitehdas

  • 2004 perustettu ulkokäymälöitä ja varastoja käsityönä valmistava yritys
  • Yrittäjä ja huussimestari Tapio Hirvonen
  • Tuotteet valmistetaan Raisiossa kotimaisista materiaaleista
  • Tutustu yritykseen https://www.suomenhuussitehdas.fi/

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.