Lähdössä autolla ulkomaille? - Huomioi ainakin 6 seikkaa

Siintääkö suunnitelmissa automatka Norjan vuonoille oman perheen kesken? Vai kiinnostaisiko tehdä pieni road trip Euroopassa? Erinomaisia suunnitelmia molemmat!

Herkullisten matkaeväiden ohella on hyvä pakata matkalle mukaan myös joustavaa reissumieltä yllättävien tilanteiden varalle. Yllättäviin tilanteisiin auttaa, kun ennen reissun alkamista on valmistautunut hyvin etukäteen. Huomioi ainakin nämä 6 seikkaa:

1. Kattava autovakuutus

Viimeistään ennen matkaa kannattaa hankkia kattava autovakuutus tai selvittää, mitä nykyinen autovakuutuksesi korvaa. Erityisen tärkeää on, että saat vakuutuksesta apua esimerkiksi auton jättäessä tielle tai kolarin sattuessa. Tarkista siis, että autovakuutuksesi sisältää ainakin autopalveluvakuutuksen sekä vakuutuksen törmäyksen varalle.

2. Vihreä kortti eli Green Card

Pohjantähden myöntämä liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikkialla Euroopassa sekä Euroopan ulkopuolellakin vihreän kortin -sopimusmaissa lukuun ottamatta Azerbaidžania, Irania, Marokkoa, Tunisiaa tai Turkkia.

Venäjällä tai Valko-Venäjällä suomalainen liikennevakuutus ei ole ollut voimassa 1.6.2023 jälkeen. Kaikki sinne myönnetyt vihreät kortit ovat mitätöityneet eikä uusia enää myönnetä.

Todistat vakuutuksesi voimassaolon helpoimmin, kun pidät aina ulkomaille lähtiessäsi vihreän kortin mukanasi. Asiakkaanamme voit tilata vihreän kortin Oma Pohjantähdestä tai nettisivuiltamme. 

Jos matkustat vihreä kortti -alueen ulkopuolelle, sinun pitää ostaa maan rajalta rajaliikennevakuutus, kun saavut kohdemaahan.

3. Turvallisuusvälineet

Olemme jo aiemmin kirjoittaneet auton turvallisuusvälineistä, joten pääset nappaamaan hyvän varustelistan tuosta blogista. 

Autossa on hyvä olla mukana ensiapulaukku ja heijastinliivi sekä lisäksi ehjä vararengas tai renkaan paikka-aine, varoituskolmio ja hinausköysi. 

4. Kolareiden ja muiden vahinkojen hoito ulkomailla

Jos joudut kuljettajana tai matkustajana kolariin ja sinulle sattuu henkilövahinko Eta-maissa, sinulla on oikeus Suomen lainsäädännön mukaisiin korvauksiin omasta suomalaisesta liikennevakuutuksestasi.

Eta-maiden ulkopuolella ajoneuvon liikennevakuutus ei korvaa esimerkiksi kuljettajan henkilövahinkoja.

Liikennevahinko korvataan pääsääntöisesti sen maan säännösten mukaan, missä vahinko on tapahtunut.

5. Mistä saa apua ulkomailla?

Kannattaa tallentaa puhelimen muistiin Pohjantähden hätäpalvelun numero +358 800 139 139! Palvelemme asiakkaitamme hätätilanteessa suomen kielellä vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.  

Vaikka toivomme, että mitään ei tapahtuisi, voi olla hyvä tulostaa mukaan kansainvälisen vahinkoilmoituksen pohja Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilta.

6. Matkavakuutus

Muista pakata mukaan matkalle myös matkavakuutus, sillä eiväthän vahingot aina satu vain auton ratissa. Matkavakuutus auttaa, jos matkustaessa sattuu jotain odottamatonta. Tarkistathan, että myös matkakumppaneillasi on voimassa oleva matkavakuutus! 

 

Lue myös vinkkimme onnistuneeseen lomareissuun. 

Extravinkki: Lisätietoja ulkomailla autoiluun löydät myös Autoliiton sivuilta. 

Muistathan tutustua kohdemaan sääntöihin etukäteen, ettei reissussa tule ikäviä yllätyksiä.