Moni yrittäjä vakuuttaa kaiken muun paitsi itsensä

Yrityksen omaisuus ja toiminta on usein vakuutettu viimeisen päälle, mutta tärkeimmän eli yrittäjän itsensä vakuuttaminen on saattanut jäädä vähemmälle huomiolle. Jos huono tuuri osuu kohdalle, vakuutusten puuttuminen voi vaikuttaa kohtalokkaasti niin yrityksen toimintaan kuin perheen elämäänkin. Vakuutusturvan pohtiminen ja tarkastaminen vuosittain onkin yksi yrittäjän tärkeimmistä työtehtävistä ja kuuluu olennaisesti osaksi yrityksen riskienhallintaa.

Yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen kaikille yrittäjille

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL on käytännössä se ainoa vakuutus, joka niin yksinyrittäjän kuin suurempaa yritystä luotsaavankin on pakko ottaa itselleen. Yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan kulmakivi, ja se vaikuttaa myös muihin yhteiskunnan ja eläkeyhtiön maksamiin etuuksiin, kuten sairaus- ja vanhempainpäivärahaan.

Yrittäjän on otettava YEL, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • olet 18–67-vuotias
  • työllistät itsesi yli 4 kuukauden ajan
  • yritystoimintasi ylittää työtulon vähimmäismäärän eli 8 575,45 € (vuonna 2023).

Yrittäjän vapaaehtoiset vakuutukset suojaavat monelta harmilta

Sairauslomat – etenkin pitkät sellaiset – ovat yrittäjälle painajainen. Selvää on, että firman toiminta ei pyöri, jos sen yrittäjä tai työntekijät eivät ole kunnossa. Yrityksen kulut kuitenkin juoksevat jatkuvasti ja se, mikä asiakkaille on luvattu, täytyy pitää.

Siksi moni ajatteleekin, että yrittäjänä ei yksinkertaisesti pidetä sairauslomia ja töitä tehdään vaikka pää kainalossa. Pikkuflunssien kohdalla tämä voi vielä toimia, mutta yrittäjät, kuten muutkin, voivat sairastua vakavasti tai joutua sellaiseen tapaturmaan, että työskentely käy likipitäen mahdottomaksi. Esimerkiksi joka kolmas suomalainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä syöpään.

Harva haluaa odottaa hoitotakuun mukaisesti jopa kuukausia, että pääsee julkiselle puolelle hoitoon. Hoitoon halutaan yleensä heti kun mahdollista.

Yrittäjän tapaturmavakuutus antaa parasta turvaa tapaturmien varalta. Saat itsellesi yrittäjänä yhtä hyvän työtapaturmavakuutuksen kuin mahdolliset työntekijäsikin sekä lisäksi turvaa vapaa-ajan tapaturmien varalta. Tutkimus- ja hoitokulujen korvausmäärissä ei ole ylärajaa. Yrittäjän tapaturmavakuutuksen vuosityöansiona käytetään yrittäjälle vahvistettua YEL-työtuloa, jonka perusteella ansionmenetyskorvaukset ja perhe-eläke maksetaan. Näin ollen ei ole ihan sama minkä summan määrittelet työtuloksesi.

Pohjantähden sairausvakuutuksella täydennät henkilökohtaista vakuutusturvaasi merkittävästi. Sairausvakuutus kattaa sairauksien hoito- ja tutkimuskuluja. Pääset nopeasti hoitoon vaikka yksityisen terveydenhuollon puolelle, jolloin toivut työkuntoon todennäköisesti nopeammin – sama koskee toki mahdollisia työntekijöitäsikin. Vakuutusmäärän ja omavastuun valinnalla voit vaikuttaa itse vakuutusmaksuusi sekä siihen, mitkä kustannukset haluat omalle kontollesi. Sairausvakuutuksen hinta on siis räätälöitävissä juuri sinulle sopivaksi. Mikä parasta, yhteistyökumppanimme laskuttavat hoitokulut suoraan meiltä.

Yrittäjän henkivakuutuksella saat turvaa perheellesi, firmallesi tai yhtiökumppanillesi. Voit itse määrätä henkivakuutuskorvauksen edunsaajaksi esimerkiksi puolisosi tai yrityksen. Näin korvaus voidaan käyttää juuri niin kuin sinä haluat. Esimerkiksi jos yrityksesi lainan vakuutena on perheesi omaisuutta, puolisosi voi maksaa yrityslainan henkivakuutuskorvauksella pois. Jos edunsaajaksi on määritelty yritys, firma voi palkata korvausrahoilla uuden työntekijän tilallesi. Henkivakuutuksella voit siis pienentää taloudellisia riskejä ja varmistaa sekä perheesi että yrityksesi selviytymisen pahimman tapahtuessa.

 

Asiakkaanamme saat Oman vakuutusihmisen, joka auttaa sinua vakuutusasioissasi. Asiointi on helppoa ja mukavaa – ja aikaa jää muuhunkin kuin vakuutusasioiden pyörittelyyn.