Uuden opettelua ja huolta viruksesta - Pohjantähden nimikkovarsa nauttii keväästä

Pohjantähden nimikkovarsa Stinde kääntyi vuodenvaihteessa 2-vuotiaaksi. Varsan elo talvesta kevääseen on sujunut mukavasti, ja monta uutta asiaa on tullut opeteltua.

Vaikka varsan terveydentilassa ei olekaan ollut moittimista, on Euroopassa kevättalven aikana tuhoa tehneen hevosten herpesviruksen neurologisen muodon leviämistä seurattu tarkasti myös Stinden tallissa.

Helmikuisissa Espanjassa järjestetyissä kansainvälisissä ratsastuskilpailuissa ilmeni nimittäin herpesvirus EHV-1:n aiheuttamia tautitapauksia, jotka olivat herpeksen vakavinta, hermosto-oireita aiheuttavaa muotoa. Pahimmillaan tartunta voi aiheuttaa hevosen halvaantumisen.

”Espanjasta alkaneet tautiketjut pääsivät leviämään useisiin maihin”, kertoo tilannetta tarkkaillut Stinden omistaja Topi.

Turvaa tärkeimmät -kampanjan logo

”Vaikka Suomessa ei olekaan todettu Espanjan tautiryppääseen liittyviä tapauksia, niin toki asiasta keskusteltiin meidänkin tallissa. Tehtiin sitten sellainen ratkaisu, että suljettiin talli kevättalvella ulkopuolisilta, ja opastettiin tallin omaa väkeä panostamaan hyvään käsihygieniaan. Talliin ei myöskään tultu samoilla vaatteilla, joita käytettiin muissa talleissa.”

”Sinänsähän mikään ei ole muuttunut. Herpesvirusta ehkäistään ihan samoilla konsteilla kuin koronaakin; hyvällä käsihygienialla ja turvaväleillä.”

Lue myös aikaisempi blogiteksti nimikkovarsastamme Stindestä.

Juoksutus sivuohjilla parantaa myös ravivarsan koordinaatiota

Uusien asioiden opettelu on Topin mukaan ollut Stindelle helppoa. Ajoittain jopa hieman vakava Suomi-neito ei paljoa korviaan uuden edessä hetkauta.

”Kovien pohjien takia ei päästy loppuvuodesta juurikaan hölkkäämään kärryjen edessä. Alettiin sitten kerran viikossa juoksuttamaan Stindeä maneesissa sivuohjin ympyrällä, tekee hyvää ravurin alullekin. Ensimmäisellä kerralla varsa oli hiukan ihmeissään, toisella kertaa homma sujui kuin vanhalta tekijältä.”

Talven aikana Stinde kasvoi lisää korkeutta ja sai massaa. Maaliskuussa varsalla kävi eläinlääkäri poistamassa sudenhampaat, minkä tiimoilta Stinde sai viikon toipumisloman.

”Meillä oli silloin aika viriili pikkutamma tarhassa”, nauraa Topi. ”Sellaisia kevätjuhlaliikkeitä varsa meille esitti, että lomaviikko teki selkeästi tehtävänsä.”

Kevään koittaessa ja pohjien parantuessa myös Stinden treenilenkkeihin on saatu vaihtelua. ”Varsa on ollut aisoissa kolmisen kertaa viikossa ja kahdesti viikkoon ollaan ajeltu hieman pidempi lenkki. Raviradalla ollaan käyty pikkuhölkällä ja kärrytelty myös näitä pikkuteitä.”

Nimikkovarsa Stinde päivänokosilla tarhassa

Stinde kesäksi laitumeen

Toukokuun lopussa Topia odottavat laiduntalkoot. Stinde saa viettää viimeisen varsinaisen varsakesänsä laitumessa ikäistensä varsojen seurassa.

”Laidunkesä tekee varsalle hyvää. Se saa kasvaa rauhassa ja liikkua sydämensä kyllyydestä, pääsee luonnonmukaisimpaan mahdolliseen ympäristöön. Laidunelämän voittanutta ei ole puhuttaessa vapaan liikunnan ja hevosseuran merkityksestä varsan kehitykselle.”

Stinden matkaa varsasta ravihevoseksi voi seurata Pohjantähden Facebook-sivulla ja blogissa.

#turvaatärkeimmät on vakuutusyhtiö Pohjantähden kampanja, joka herättelee vakuuttamaan kaiken, mikä elämässä on tärkeintä.