Tellit, lellit, puurot ja vellit

Liekö kotikasvatuksen peruja, mutta olen aina ollut kova tekemään töitä. Kesätyöt alkoivat yläasteikäisenä, opiskelun ohessa istuin illat peltomarketin kassalla ja heti valmistumisen jälkeen siirryin kokopäiväisesti työelämään.

Kohta keski-ikäistyvänä voin jo sanoa, että minun nuoruudessani ei hyvällä katsottu välivuosia ja itsensä etsimistä.

Omaa osaani tulikin sitten sujuvasti haeskeltua päivätyön lomassa ja kautta. Elämä kuljetti positiosta toiseen ja jatko-opintojen kautta uusille urille.

Siinä hetkessä myös yrittäjyys tuntui kokeilemisen arvoiselta asialta, ja se toikin lohta leivän päälle reilun kolmen vuoden ajan. Itsensä työllistäminen on nykyisin vaihtunut kevytyrittäjyyteen, jota työnantajani hyväksynnällä saan harrastella sivutoimisesti niin halutessani.

Elämä yrittäjänä oli opettavaista. Puheet yrittäjän vapaudesta eivät ole ylimitoitettuja. Oman kalenterini herrana sain toteuttaa itseäni juuri siinä aikataulussa, mikä minulle sattui sopimaan.

Luovaa työtä tehdessäni totuin siihen, että inspiraatio saattoi iskeä kellonaikaan katsomatta. Mikäli luovuus ei kukkinut virka-aikaan, siirryin sujuvasti vapaa-ajan aktiviteetteihin ja palasin sorvin ääreen vasta, kun ajatukseni olivat kirkastuneet. Mielestäni tämä oli kustannustehokkain vaihtoehto sekä työn tekijälle, että tilaajalle.

Sitten taas se kuuluisa kääntöpuoli. Yel-vakuutus. Muut lakisääteiset vakuutukset. Ennakkoverot. Kausiveroilmoitukset. Toiminnan vastuuvakuutus. Kirjanpito. Yrittäjän laaja tapaturmavakuutus. Tilinpäätös. Jäännösverot. Kesät, joiden aikana koko Suomi nukkuu eikä tuloja ole. Luoja varjele.

Onneksi hyvä vakuutusyhtiö toimii kumppanina ja neuvonantajana yrittäjän vakuutusasioissa. Yhteydenpito ei lopu vakuutussopimuksen allekirjoittamiseen, vaan apua saa aina, kun sitä tarvitsee.

Me Pohjantähdessä panostamme henkilökohtaiseen palveluun. Yritysasiakkaillamme on nimetyt yhteyshenkilöt, joita kontaktoida tarpeen niin vaatiessa. Oma Pohjantähden kautta hoituu myös moni yrityksen vakuutusasia.

Hyvä tilitoimisto on taas kullanarvoinen, mitä kirjanpitoasioihin tulee. Hiljaisten kesien suhteen ei taida auttaa kuin yrittäjän hyvä pelisilmä ja ennakointi.

Lopulta kyllästyin pelisilmäni hiomiseen ja ennakoinnin maksimointiin. Palkansaajan osa houkutteli enenevissä määrin, ja onnekseni löytyi vielä työnantajia, jotka halusivat panostaa kaltaiseeni yrittäjän vapauteen tottuneeseen taivaanrannanmaalariin.

Oma yritykseni jouti pöytälaatikkoon pölyttymään. Ehkä kuitenkin joku päivä kaivan sen jälleen esiin, ja vauhditan uuteen nousuun.

 

Psst. Oletko jo tutustunut uuteen Yrityksen Tähtiterveysvakuutukseen? Ainutlaatuinen vakuutus korvaa myös aiempia sairauksia ja tapaturmia – ilman terveysselvitystä!