Kannattaako raskaana olevan matkustaa?

Aurinko hiekkaisella iholla, varpaat kuumassa turkoosissa vedessä ja vain me kaksi vielä hetken… Tämä mielikuva monella on kirkkaana silmien edessä, kun ajatus babymoonista – viimeisestä ulkomaanreissusta kaksin ennen vauvan tuloa – alkaa muotoutua.

Vakuutusyhtiön leivissä sitä tässäkin ihanassa haavekuvassa näkee kuitenkin muutaman piilevän riskin.

Matkustajavakuutuksista on viime vuosina jankutettu suomalaisille mediassakin jopa kyllästymiseen asti. Ei, Suomen valtio ei kustanna sinua kotiin, jos jotakin ikävää sattuu, parempi vain ottaa se vakuutus jo ennalta.

Viimeisillään raskaana matkustamiseen liittyy taas ihan omat kommervenkkinsä, joista muutamaa selvennän nyt tässä.

Kaikki lentoyhtiöt eivät välttämättä ota sinua enää kyytiin. Lentoyhtiöillä on erilaisia määräyksiä ja linjauksia siitä, millä raskausviikolla heidän lennoillaan saa matkustaa.

Joskus tiettyjen raskausviikkojen jälkeen tarvitsee erillisen lääkärintodistuksen.

Matkustajavakuutus korvaa matkan äkillisen peruuntumisen lääketieteellisistä syistä. Raskaus ei kuitenkaan kuulu näihin syihin, sillä sehän ei ole sairaus.

Normaali synnytys ei kuulu matkustajavakuutuksen piiriin. Jos sattuisi siis käymään niin, että olet reissussa ja vauva päättääkin tulla tupsahtaa etuajassa, maksat laskun itse.

Sen sijaan, jos olet ollut terve lähtiessäsi ja matkalla ilmenee yllättävä ja ennalta arvaamaton terveydentilan muutos, vakuutus korvaa hoitosi.

Tähän eivät kuulu riskiraskaudet, joissa komplikaatioita voidaan ennakoida. Tarkista asia siis etukäteen!

Sokerina pohjalla: lapset eivät välttämättä kuulu automaattisesti vanhempien henkilövakuutuksiin.

Syntymättömälle lapselle voi onneksi ottaa ikioman syntyvän lapsen matkustajavakuutuksen – jos hän tosiaan syntyisi etuajassa ja tarvitsisi sairauden vuoksi hoitoa.

Tästä pitkästä saarnasta huolimatta kannustan ehdottomasti jatkamaan seikkailua myös lapsia saatuasi. Kunhan teet pienen henkilökohtaisen riskiarvion ensin ja toimit tai pitäydyt toimimasta sen perusteella.

Niiden syntyneiden lasten kanssa matkustaminen onkin jo ihan oma shownsa! Siitä lisää myöhemmin.