Miten säästän vakuutusmaksuissa?

Kaikenlainen halpuuttaminen kiinnostaa, sillä tinkimisellä säästetyt eurot voi kuluttaa muihin mielenkiinnon kohteisiin. Vakuutusten suhteen väärästä paikasta säästetty euro voi kuitenkin vahingon sattuessa käydä kalliiksi.

Moni sivusto kehottaa kilpailuttamaan säännöllisesti kaikki vakuutukset ja vertailemaan, mikä vakuutusyhtiö tarjoaa edullisimman kokonaispaketin.

Valitsemalla halvimman säästät rahaa — vai säästätkö sittenkään?

Palataan hetkeksi tilanteen juurille. Minkä takia olet alun perin ottanut tai ollut ottamassa vakuutuksia?

Et varmaan sen takia, että jostain nyt vain sattui saamaan jotain halvalla? Ehkä kuitenkin siksi, että turvaisit taloudellisen tilanteesi katastrofin sattuessa?

Pihassasi olevat autot ja muut ajoneuvotkin olet todennäköisesti valinnut sen mukaan, mikä on istunut sen hetkiseen tarpeeseen ja tilanteeseen parhaiten. Toisin sanoen: sen sijaan, että olisit ostanut halvimman menopelin, olet etsinyt hinta-laatu-suhteeltaan mielestäsi sopivimman ratkaisun.

Äärimmäisen hieno juttu — miksi siis alittaisit riman vakuutusten suhteen?

Aivan kuten tietyt laatutekijät määrittävät auton arvon, myös vakuutusten taustalta löytyvät omanlaisensa hintaan vaikuttavat laatutekijät. Jos siis parasta (tai usein edes sopivinta) vaihtoehtoa lähdetään etsimään hinta edellä, peruutetaan mitä todennäköisimmin takapuoli edellä puuhun.

Halpa vakuutus voi laatutekijöidensä takia tuoda katastrofin keskellä vain nimellisen korvauksen. Ostovaiheessa muutama kuukausitasolla säästetty euro voikin tuntua yhtäkkiä kovin merkityksettömältä.

Usein kyseessä on tilanne, jossa halvan vakuutuksen myötä säästetty summa on tuhansia euroja pienempi kuin vahingon seurauksena kertalaakista omalle lompakolle osunut paukku.

On totta, että kuluttajan voi olla vaikea vertailla vakuutusten laatutekijöitä ja eroavaisuuksia eri vakuutusyhtiöiden välillä. Vakuutusehdot ovat yhtiöillä erilaisia ja eroavaisuuksien löytäminen kryptisten ehtotekstien viidakosta voi tuntua melkoiselta työmaalta.

Kuinka sen hinta-laatu-suhteeltaan parhaan vakuutuksen sitten löytää?

Tässä muutama neuvo jokaiselle vannoutuneelle tee-se-itse-miehelle ja -naiselle.

Vertaile ja selvitä:

  • Tapetilla olevien yhtiöiden ehtoja: mitä korvataan — mitä ei korvata? Ikävähennykset?
  • Omavastuut?
  • Vakuutusmäärät?
  • Voimassaoloaika?
  • Vakuutuksen kattamat riskit?
  • Palvelu sopimuksen voimaansaattamisen jälkeen?

Näillä pääset hyvin liikkeelle.

Tai sitten voit ulkoistaa tämän kaiken, ja varata ajan tapaamiseen vakuutusalan ammattilaisen kanssa. Se ei maksa mitään.