Siirry sisältöön
Konttorimme palvelevat ainoastaan ajanvarauksella. Voit varata ajan turvalliseen konttoriasiointiin numerosta 020 763 4010.
Oma Pohjantähti

TyEL eli työeläkevakuutus

Turvaa työntekijöidesi eläke!

Työeläkevakuutus eli TyEL on lakisääteinen vakuutus, joka sinun pitää ottaa työntekijällesi, jos hän on vähintään 17-vuotias ja saa kuukaudessa palkkaa vähintään 61,37 euroa (vuonna 2021).

TyEL on monilta osin yrittäjän eläkeva­kuutuksen YELin serkku. Työeläkevakuutuksen perusteella työntekijällesi kertyy vanhuuseläkettä. TyELin perusteella määräytyvät muutkin eläkkeet, kuten työkyvyttömyyseläke sekä lapsille ja puolisolle maksettava perhe-eläke tilan­teessa, jossa työntekijä kuolee.

Jos työntekijä joutuu esimerkiksi onnetto­muuteen tai ei jostain muusta syystä pysty enää tekemään töitä, TyELin perusteella elä­kevakuutusyhtiö voi tarjota hänelle amma­tillista kuntoutusta.

TyELin suuruus määräytyy työntekijän pal­kan perusteella. Vuonna 2021 TyEL-maksu on 24,80 pro­senttia työntekijän palkasta. Valtaosan työeläkemaksusta maksaa yritys. Loput työeläkemaksusta pidätät työntekijän pal­kasta ja maksat eläkevakuutusyhtiölle.

Pohjantähden yrittäjäasiakkaille työeläkevakuutuksen tarjoaa Veritas.

Sopimustyönantajan ja tilapäisen työnantajan TyEL

Jos sinulla on yksi tai useampi työntekijä palkkalistoillasi jatkuvasti, olet sopimustyön­antaja. Tämä tarkoittaa, että teet eläkevakuu­tusyhtiön kanssa TyEL-vakuutussopimuksen.

Jos taas palkkaat työntekijöitä vain hetkek­si esimerkiksi kesätöihin, pääset vähemmil­lä paperitöillä ilmoittautumalla tilapäiseksi työnantajaksi. Silloin sinun ei tarvitse tehdä TyEL-sopimusta, vaan voit ilmoittaa tulore­kisteriin palkat tilapäisen työnantajan vakuu­tustunnuksella. Voit toimia tilapäisenä työn­antajana, jos maksat työntekijöillesi palkkaa vuodessa alle 8 790 euroa (vuonna 2021).

Työeläkemaksun suuruus on sama sekä tila­päiselle työnantajalle että sopimustyönan­tajalle.

Hoida vakuutusasiasi kätevästi Oma Pohjantähdessä

Miksi hankkia TyEL Pohjantähden kautta?

Vakuutukset yhdeltä luukulta

Pohjantähden yrittäjäasiakkaille TyEL-vakuutuksen myöntää eläkeyhtiö Veritas. Voit ostaa vakuutuksen suoraan Veritaksen verkkokaupasta tai pyytää tarjouksen samalta Pohjantähden yhteyshenkilöltä, joka hoitaa muitakin vakuutusasioitasi.

Kartoita kaikki vakuutustarpeesi

Lakisääteisen TyEL-vakuutuksen rinnalle tarvitset muitakin vakuutuksia. Samalla kun keskustelet TyEL-vakuutuksesta, käy asiantuntijamme kanssa läpi muutkin vakuutustarpeesi.

Henkilökohtaista neuvontaa yrittämisestä

Kun TyEL-vakuutuksesi on Veritaksessa, saat yhtiöstä henkilökohtaisen vakuutusneuvojan, jolta voit kysyä apua laajasti monissa eläkevakuutuksiin liittyvissä asioissa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä TyEListä

Työntekijä tekee yrityksessäni töitä vain keikkaluonteisesti. Pitääkö minun hankkia hänelle TyEL-vakuutus?
Minkä osan työeläkemaksusta maksaa työntekijä?