Saman perheen luotsaamana jo viidellä vuosikymmenellä - Hämeen Lukko Oy

Hämeen Lukko Oy on perheyritys, joka on toiminut saman perheen omistuksessa jo viidellä vuosikymmenellä. ”Isä osti yrityksen vuonna 1985, jolloin nimi vaihdettiin Hämeen Lukoksi”, kertoo toimitusjohtaja Marko Järvenpää. Yrityksen alkusanat lausuttiin kuitenkin jo vuonna 1952, jolloin lukkoliike tuli tunnetuksi Hämeenlinnan Lukkohuolto -nimellä. Vaikka nimi viittasikin vahvasti lukkoihin, siihen aikaan yritys myi myös Trabant-autoja, polkupyöriä, moottorisahoja ja muuta sekalaista tavaraa. ”Yritys oli silloin lähempänä rautakauppaa kuin varsinaista lukkoliikettä”, pohtii Järvenpää.

”Itse olen ollut Hämeen Lukossa töissä vuodesta 1987 alkaen. Edellinen omistaja työskenteli yrityksessä vielä silloin ja harmittaakin, että en ymmärtänyt kysellä häneltä yrityksen historiasta enempää. Historia kun kuitenkin on ollut autonmyynteineen ja muine erikoisuuksineen sen verran mielenkiintoinen”, miettii Järvenpää.

Hämeen Lukolla on kaksi toimipistettä. Hämeenlinnan lisäksi kivijalkamyymälä löytyy Salosta. ”Aluksi Salon toimipiste herätti vähän ihmetystä, koska nimellämme on tietenkin vahva yhteys Hämeeseen. Teemme kuitenkin kauppaa koko Etelä-Suomen alueella, myös Kehä III:n sisäpuolella ja esimerkiksi Turussa”, alleviivaa Järvenpää.

Sähköiset järjestelmät vaikuttavat lukkoasentajan työhön

Nykyaikanakaan lukkoliike ei myy pelkästään lukkoja. ”Ihan tavallisten lukitusten, sähköisten järjestelmien ja oviautomatiikan lisäksi myymme paljon kaikenlaisia turvaratkaisuja. Toimitammekin monenlaisia hälytinlaitteita, kulunvalvontaa sekä erilaisia videovalvontaratkaisuja niin yksityisille henkilöille kuin yrityksillekin.”

Lukkoasentajan työ on aika itsenäistä, sillä monessa kohteessa asentaja toimii yksin. Suuremmilla työmailla asentajat työskentelevät pareittain, joskus jopa nelistään. Lukkoasentajan työ on muuttunut vuosien varrella merkittävästi. ”Nykyään työskennellään pääsääntöisesti tietokoneella, koska työ sisältää paljon ohjelmointia. Toki itse lukon asennus tehdään ihan perinteisesti kohteessa, mutta silti vanhat kädentaidot ovat pikkuhiljaa siirtymässä taka-alalle. Sähköasentajan koulutus on kovaa valuuttaa lukkoalalla tällä hetkellä”, sanoo Järvenpää.

Koronapandemialla oli vaikutusta myös lukkoalaan

Pandemian alussa lähes kaikki työt joko peruutettiin tai siirrettiin. ”Parissa viikossa suurin osa töistä hävisi. Kun maailma taas hieman avautui, niin kalenterit olivatkin ihan tukossa jonkin aikaa. Kaikki kun halusivat lukkonsa heti”, hymyilee Järvenpää.

Korona-aika opetti kuitenkin erilaisiin työtapoihin. ”Välillä on kyllä kätevää, että työmaakokouksen voi hoitaa Teamsillakin. Usein meille osoitetut kysymykset ovat sen verran nopeita, että meidän osuutemme kokouksesta on aika pieni. Silloin Teamsin kautta osallistuminen on järkevämpää ja kustannustehokkaampaa.”

Avaimia lähikuvassa

Yrittäjyys isän perintönä

Isän esimerkki on houkutellut myös Hämeen Lukon nykyisen luotsaajan Marko Järvenpään yrittäjyyden tielle. ”Pääsin lapsesta asti seuraamaan isäni touhuja lukkoalan parissa. Kasvoin kiinni yrittäjyyteen enkä muita vaihtoehtoja juuri miettinytkään. Parasta oli se, että työntekoon pääsi kiinni tekemällä, ei niinkään lukemalla”, muistelee Järvenpää.

Järvenpäällä on aina ollut tietty palo yrittäjyyteen ja yrittäjän vapaus onkin houkutellut. ”Yrittäjyys on minulle elämäntapa. Yrittäjänä minulla on vastuu omista tekemisistäni enkä ole sen enempää raportointivelvollinen muille. Toki hommat täytyy hoitua, mutta työajat voin kuitenkin määritellä itse.”

Järvenpää kuitenkin myöntää, että joskus töitä tulee ajateltua vapaa-aikanakin ja töitä tehtyä yötä myöten. ”Työt imevät mukaansa ja joskus ne vievät kaiken ylimääräisen energian. Vaikka yrittäjyyden mukana tulee roppakaupalla vapautta, niin tietyllä lailla se myös sitoo, ainakin ajatukset, jatkuvasti. Perhe elää kanssani tätä samaa yrittäjän arkea”, miettii Järvenpää.

Yrittäjyyden vastapainoksi Järvenpää urheilee. ”Olen aamuihminen, joten aamulla aikaisin on mukava käydä vaikka salilla. Yleensä samalla mietin päivän aikataulun valmiiksi. Sen jälkeen on helppo aloittaa työt.”

Toimiva vuoropuhelu vakuutusyhtiön kanssa tyytyväisyyden tae

Hämeen Lukon ja Pohjantähden yhteinen historia on kestänyt jo monta kymmentä vuotta. ”Olemme olleet Pohjantähden asiakkaita ihan alusta lähtien. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja vuorovaikutus toimivaa. Ei ole ollut mitään tarvetta vaihtaa”, kehuu Järvenpää.

Hämeenlinnalaisuus oli yksi vakuutusyhtiön valintaan vaikuttaneista kriteereistä. ”Tietysti sillä on ollut merkitystä, että olemme kumpikin paikallisia yrityksiä.”

Mitään suurempia vahinkoja ei Hämeen Lukolle ole tapahtunut vuosien varrella. ”Kaikenlaista pientä välillä tapahtuu, kun paljon ajetaan asennuskohteisiin. Peltiä onneksi kuitenkin aina saa lisää”, huokaa Järvenpää.

 

Hämeen Lukko Oy

  • Vuonna 1952 perustettu perheyritys, joka on lukitusten, sähköisten järjestelmien ja oviautomatiikan sekä kulunvalvonnan ja erilaisten turvaratkaisujen ammattilainen
  • Toimitusjohtaja Marko Järvenpää
  • Kotipaikkana Hämeenlinna, toimipiste myös Salossa
  • Toiminta-alueena Etelä-Suomi
  • Tutustu yritykseen https://www.hameenlukko.fi/

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.