Näin varaudut kesän kolhuihin – katso asiantuntijamme vinkit

”Äiti onko tää kuuma? Äiti pistääkö tää? Äiti onko tää terävä? Viimekskään en liukastunu/kompastunu/kaatunu/pudonnu!”

Kuulostaako tutulta? Lomavietto kotona, mökillä tai luonnossa tarjoaa nautintojen lisäksi lukuisia isompia ja pienempiä vaaranpaikkoja pienille ehtiväisille käsille ja jaloille.

Alle kouluikäisillä uteliaisuus ja rohkeus korvaavat usein itsesuojeluvaiston. (Noh, ehkä vähän vanhemmillakin. Terkkuja vaan teille ”lapselle vähän mallia” näyttäville isille! :D)

Jotta kesäloma ei olisi pelkkää kieltämistä ja stressiä, koostin vinkkilistan.

Listassa on huomioitu, mitä kaikkea kannattaa pitää kotona varalta ja ottaa reissun päälle mukaan, jotta pienistä haavereista päästään mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti eteenpäin.

Kodin ja mökin kesän varmuusvarasto

  • Särkylääkkeet isoille ja pienille. Nämä helpottavat kivun lisäksi hermojen kiristämistä, kun ei tarvitse kuunnella lasten kipuitkua, eikä puolison napinaa päänsärystä.
  • Murrettava kylmäpakkaus. Kylmäpakkaus toimii moneen vaivaan, mutta erityisesti mökillä murrettava versio on mahtava. Se ei tarvitse pakastinta viilennykseen kuten perinteiset kylmäkallet, vaan on aina käyttövalmiina.
  • Laastarit ja muut sidostarpeet, haavanpuhdistusainetta unohtamatta. Muista joku kiva kuvallinen versio laastareista lapsille, muuten tulee sanomista!
  • Antihistamiinit (allergialääkkeet), kortisonivoiteet ja kyypakkaus auttavat itikan pistojen kutinaan ja kipuun.
  • Lääkehiili myrkytysten varalta.
  • Kuumemittari, käsidesi, aurinkorasvat, nenäsumutteet ja silmätipat.

Tarkista myös nämä

  • Erityisesti jos mökkeilet uudella paikkakunnalla tai muuten lomailet vieraammassa paikassa, voi olla hyvä ajatus selvittää etukäteen, missä lähin lääkäriasema ja apteekki sijaitsevat ja miten ne palvelevat.
  • Omalla mökillä monet kirjoittavat mökin osoitteen huussin sisäoveen, jotta jokainen vieraskin varmasti näkee tiedon. Näin se muistuu mieleen hätätilanteessa. Suomi 112 -sovelluksella voi ilmoittaa olinpaikkansa vielä kätevämmin.
  • Omaan puhelimeen on hyvä tallettaa myrkytystietokeskuksen ja lääkäriasemien numerot talteen jo ennalta.

Tuleeko vielä muuta mieleen? Meillä on pärjätty näillä. Mukavaa kesää!