Autoilu ulkomailla

Autoilu ulkomailla

Autoilu ulkomailla – onko vakuutukseni voimassa?

Autoilu ulkomailla onnistuu Pohjantähden asiakkailta vaivatta. Liikennevakuutus on voimassa Euroopan talousalueella (Eta) ja kaikissa sen ulkopuolisissa Green Card -sopimusmaissa. Kun autoilu ulkomailla tulee ajankohtaiseksi, annamme sinulle vihreän kortin todistukseksi liikennevakuutuksesi voimassaolosta. Samalla kannattaa tarkistaa myös matkavakuutukset kuntoon!

Miten auton vakuutusturva toimii ulkomailla?

Liikennevahinko korvataan pääsääntöisesti sen maan säännösten mukaan, missä vahinko on tapahtunut. Henkilövahinkojen osalta olet ajoneuvon kuljettajana tai matkustajana oikeutettu Suomen järjestelmän mukaisiin korvauksiin omasta suomalaisesta liikennevakuutuksestasi Eta-maissa tapahtuneissa liikennevahingoissa. Eta-maiden ulkopuolella (esim. Venäjällä) ajoneuvon liikennevakuutus ei korvaa mm. kuljettajan henkilövahinkoja.

Ajoneuvovakuutus eli kasko on voimassa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa Green Card -sopimusmaissa lukuun ottamatta Valko-Venäjää, Moldovaa ja Ukrainaa.

Olemme koonneet keskeiset muistettavat asiat Autoilu ulkomailla -muistilistaan. Tulosta muistilista ja ota mukaan matkalle!

Vihreä kortti on kansainvälinen liikennevakuutustodistus

Vihreä kortti eli Green Card on ajoneuvon kansainvälinen liikennevakuutustodistus, joka osoittaa ajoneuvon voimassaolevan liikennevakuutuksen. Vihreä kortti kannattaa hankkia, jos matkustat ajoneuvollasi Pohjoismaita pidemmälle. Vihreässä kortissa on lueteltu ne maat, joissa se on voimassa.

Matkustaessasi ajoneuvolla muihin kuin ns. vihreän kortin maihin, Suomen liikennevakuutus ei ole voimassa. Näihin maihin matkattaessa tulee ottaa asianomaisessa maassa voimassa oleva liikennevakuutus, jonka yleensä saa maahan tultaessa rajalta.

Vihreän kortin antaa liikennevakuutuksen myöntänyt vakuutusyhtiö. Tilaa Vihreä kortti.

Mikäli et ole ajoneuvon rekisteriotteeseen merkitty omistaja tai haltija, tarvitset ajoneuvon omistajalta valtakirjan, jolla sinut valtuutetaan ulkomaanmatkan aikana käyttämään valtakirjassa mainittua ajoneuvoa sekä allekirjoittamaan ajoneuvon käyttöä koskevat asiapaperit.

Autovakuutuksen erityisomavastuu ulkomailla

Pohjoismaiden ulkopuolella sattuneissa vahingoissa omavastuu on vakuutuskirjaan merkityn omavastuun määrä kaksinkertaisena.

Albaniassa, Bosnia-Herzegovinassa, Bulgariassa, Iranissa, Israelissa, Kosovossa, Kroatiassa, Latviassa, Liettuassa, Makedoniassa, Marokossa, Montenegrossa, Moldovassa, Puolassa, Romaniassa, Serbiassa,Slovakiassa, Tsekissä, Tunisiassa, Turkissa, Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Venäjällä tai Virossa sattuneissa vahingoissa omavastuu on vakuutuskirjaan merkitty omavastuu nelinkertaisena.

Varkausvahingoissa omavastuu on 25 % vahingon määrästä, kuitenkin vähintään vakuutuskirjaan merkitty omavastuu nelinkertaisena.

Jos ulkomailla sattuu vahinko

Ulkomailta soitettaessa hätäpalvelunumero on +358 800 139 139.

Ulkomailla sattuneissa vahingoissa voit ottaa yhteyttä muyös SOS Internationalin suomenkieliseen palveluun
+45 7010 5054.

Lue lisää:
Lisätietoa ulkomailla autoilusta Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilla
Blogi: Autolla ulkomaille – muista nämä 3 asiaa