Kiinteistövahinko

kiinteistövahinko

Ilmoita kiinteistövahinko

Tee vahinkoilmoitus Oma Pohjantähdessä 

Vahinkoilmoituksen teko onnistuu myös ilman kirjautumista Oma Pohjantähteen. Ilman kirjautumista voit täyttää vahinkoilmoituksen sähköisesti täältä (Huom. vain kiinteistön palovahinko) tai täyttää tulostettavan vahinkoilmoituksen täältä.

Kiinteistövahinkotilanteessa soita palvelunumeroomme 020 763 4010 (arkisin klo 8-20) tai ota yhteys lähimpään palvelupisteeseemme. Kiireellisissä tapauksissa voit soittaa myös Pohjantähden hätäpalvelunumeroon 0800 139 139.

Varaa vahinkotarkastajallemme mahdollisuus vahingon tarkastamiseen. Jos tapahtuma tai jälkivahinkojen torjunta edellyttää välittömiä toimenpiteitä, valokuvaa vahinkotapahtuma mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vakuutusyhtiö korvaa vahingon vakuutusehtojen mukaisesti ja toimit itse työn tilaajana ja hyväksyjänä. Tarkastamme harkinnan mukaan vahingon tai käytämme selvittelyyn asiantuntijaliikettä. Tilaamamme selvittelykulut korvataan vakuutuksestasi.

Lisäohjeita vahinkoilmoituksen tekemiseen:

 

Luonnonilmiövahinko

Luonnonilmiövahinkona korvataan mm. kovaksi luokitellun tuulen, salamaniskun tai vahinkopaikalla vallinneen myrskytuulen aiheuttaman vedenpinnan nousun aiheuttaman vahingon.

 • Ota yhteyttä Pohjantähden asiakaspalveluun, jossa neuvotaan tarvittavat jatkotoimet.
 • Esim. rakennuksen päälle kaatunut puu voidaan poistaa heti lisävahinkojen torjumiseksi. Valokuvaa vahinkotapahtuman aiheuttamat seuraukset mahdollisimman pian ja toimita  valokuvat vahinkoilmoituksen liitteeksi.

LVISA-laitteiden rikkoutuminen

LVISA-turvasta korvataan vian etsiminen sekä rikkoutuneen laitteen korjaus- ja uushankintakustannukset.

Muista vahinkoilmoitusta täyttäessäsi:

 • Ota yhteys korjausliikkeeseen, joka selvittää rikkoutuneen laitteen korjausmahdollisuudet ja -kustannukset.
 • Pohjantähden vahinkotarkastajan ei yleensä tarvitse käydä paikalla, vaan asia voidaan käsitellä täyttämäsi vahinkoilmoituksen ja maksettujen korjauslaskujen perusteella.

LVISA-laitteiden sähköilmiö- ja rikkoutumisvahingoissa kaikista korjaus- tai uusimiskustannuksista tehdään vakuutusehtojen mukainen ikävähennys.  Kokonaisvähennys lasketaan kertomalla vähennysprosentti esineen iällä. Esineen ikä lasketaan vähentämällä vahinkovuodesta käyttöönottovuosi.

Ikävähennykset ovat:

 • ilmalämpöpumput 10 %
 • muut lämpöpumput, lämmönvaihtimet ja -siirtimet, maanalaiset ja alapohjassa olevat säiliöt, säätö- ja ohjauslaitteet, ilmastointi- ja jäähdytyslaitteet sekä sähkömoottorit, automaatio- ja valvontalaitteet 8 %
 • putkistot ja muut laitteet yleensä 5 %.Ikävähennys on kuitenkin enintään 80 prosenttia.

Toimita vahinkoilmoituksen liitteenä:

 • Jos rikkoutunut laite korjataan, liitä maksettu korjauslasku alkuperäisenä korvaushakemuksen liitteeksi.
 • Kirjallinen korjausarvio silloin, kun laitetta ei jostain syystä korjata, vaan tilalle hankitaan uutta omaisuutta.

Toimita kaikki maksetut tositteet alkuperäisinä Pohjantähteen. Ota kuiteista ja muista tositteista itsellesi kopiot, sillä voit tarvita niitä myöhemmin.

Palovahinko

Palovahinkona korvataan irtipäässeen tulen, savun ja noen sekä räjähdyksen aiheuttamat vahingot.

Muista vahinkoilmoitusta täyttäessäsi:

 • Jos asut kerros- tai rivitalossa ja vahinko kohdistuu taloyhtiön omaisuuteen, kuten asunnon rakenteisiin tai laitteisiin, ilmoita vahingosta välittömästi isännöitsijälle tai muulle taloyhtiön edustajalle. Taloyhtiö tekee näistä vahingoista ilmoituksen omalle vakuutusyhtiölleen.
 • Vaikka vahinkotarkastaja tekee tarkastuksesta raportin, täytä aina vahinkoilmoitus ja toimita se Pohjantähteen.
 • Toimita rakennusten palovahingossa liitteenä poliisin palonsyyntutkintapöytäkirja sekä pelastuslaitoksen onnettomuus- ja hälytysselosteet.
 • Jos kiinteistöllä on voimassaoleva kiinteistökiinnitys, tarvitaan myös kiinnityksen haltijan suostumus siihen, että korvaus voidaan maksaa vakuutuksenottajalle.

Rikkoutumisvahinko

Rikkoutumisvahinkona korvataan äkillisen ja odottamattoman  tapahtuman aiheuttaman vahingon, vakuutusehtojen määrittämin rajauksin ja laajennuksin.

 • Ota yhteys korjausliikkeeseen, joka selvittää rikkoutuneen laitteen korjausmahdollisuudet ja -kustannukset.
 • Pohjantähden vahinkotarkastajan ei yleensä tarvitse käydä paikalla, vaan vahinkoasia voidaan täyttämäsi vahinkoilmoituksen ja maksettujen korjauslaskujen perusteella.

Rikosvahinko

Rikosvahinkona korvataan murto- ja varkausvahingot, ryöstön tai ilkivaltavahinkoja.

 • Ilmoita vahingosta poliisille ja toimita Pohjantähdelle kopio rikosilmoituksesta
 • Pohjantähden vahinkotarkastajan ei yleensä tarvitse käydä paikalla, vaan vahinkoasia voidaan käsitellä täyttämäsi vahinkoilmoituksen ja maksettujen korjauslaskujen perusteella.

Vahinkotarkastaja

Jos kyseessä on rakennuksessa tapahtunut putkistovuoto- tai palovahinko, Pohjantähden vahinkotarkastaja tarkastaa tarvittaessa vahingon.

 • Saat vahinkotarkastajalta ohjeita korjaustöiden suorittamiseen sekä tarvittaessa apua korjaustyön tekijän hankinnassa ja muissa käytännön asioissa.
 • Sovi vahinkotarkastajan kanssa korjaustöiden laajuudesta sekä mahdollisesta kertakorvauksesta.
 • Löydät oman alueesi vahinkotarkastajan yhteystiedot oman oman palvelukonttorisi yhteystietosivulta.
 • Vuotovahingoissa voi kosteuskartoituksen suorittava liike tulla ennen vahinkotarkastajaa paikalle. Käynnin tarkoituksena on selvittää vahingon syy ja laajuus sekä tarvittavat toimenpiteet.
 • Kaikissa korjaustöissä työn tilaajana on vakuutuksenottaja, joten laskut kiertävät sinun kauttasi Pohjantähteen.

Vuotovahinko

Vuotovahinkona korvataan nesteen, höyryn tai kaasun aiheuttamat vahingot, kun vuoto on tapahtunut kiinteistä putkista, laitteista tai säiliöstä tai sisäpuolisesta sadevesiviemäristä tai pesukoneesta.

Muista vahinkoilmoitusta täyttäessäsi:

 • Jos asut kerros- tai rivitalossa ja vahinko kohdistuu taloyhtiön omaisuuteen, kuten asunnon rakenteisiin tai laitteisiin, niin ilmoita vahingosta välittömästi isännöitsijälle tai muulle taloyhtiön edustajalle. Taloyhtiö tekee näistä vahingoista ilmoituksen omalle vakuutusyhtiölleen.
 • Pohjantähden vahinkotarkastaja käy tarkastamassa vahingon tai tilaa vahinkokartoittajan määrittelemään vahingon laajuuden ja tarvittavat korjaustoimet
 • Vaikka vahinkotarkastaja tekee tarkastuksesta raportin, täytä aina vahinkoilmoitus ja toimita se Pohjantähteen.

Toimintaohjeita vahinkotilanteisiin ja korvauspyynnön tekemiseen saat asiakaspalvelustamme p. 020 763 4010 (ma–pe klo 8–20). Palveluaikojemme ulkopuolella sinua palvelee hätätilanteissa ympärivuorokautinen hätäpalvelunumeromme p. 0800 139 139. Numerossa palvelee yhteistyökumppanimme SOS International.