Lahjoitimme 10 000 euroa Kuroa Kollektiivin toimintaan

Kuroa Kollektiivi on esittävän taiteen toimija, joka traumasensitiivisen teatterimenetelmän keinoin herättää keskustelua alaikäisiin kohdistuvista seksuaaliväkivaltarikoksista, häirinnästä sekä groomingista eli houkuttelusta.

”Periaatteenamme on rikkoa hiljaisuus. Vaikenemisen kulttuuri ei palvele ketään, pahimmillaan se jättää uhrin ilman tarvitsemaansa tukea ja mahdollistaa seksuaaliväkivaltarikoksen uusiutumisen”, Kuroa Kollektiivin perustaja Kati Keskihannu pohtii.

Kuroa Kollektiivi jalkautuu Korppipäinen mies -esityskokonaisuuden kanssa kouluille nuorten pariin. Esitys on suunnattu yläkouluikäisille sekä 2. asteen oppilaille, ja se huomioi myös aikuiset oppilaiden arjessa.

Pohjantähden lahjoitus mahdollistaa Kuroa Kollektiivin työn useammalla paikkakunnalla. ”Teemme yhteistyötä lastensuojelulaitosten kanssa ja suuntaamme työmme erityisesti sinne, missä kaikkein herkimmässä ja haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset ja nuoret ovat”, Keskihannu kertoo.

Viisiportainen kokonaisuus kattaa paitsi esitykset ja työpajat kouluilla, myös kiertuepaikkakunnille järjestetyt ammattiseminaarit, vapaaehtoiset vanhempainillat ja myös tarvittaessa annettavan palveluohjauksen.

”Haluamme varmistaa, että oppilaiden arjessa toimivat aikuiset ovat kartalla nykyaikaisesta seksuaalikasvatuksesta sekä tunne- ja turvataidoista. Lisäosaamista esimerkiksi groomingin tunnistamiseen ja tilanteisiin puuttumiseen tarvitaan.”

Kouluammattilaisilla on mahdollisuus nähdä esitys ennen sen esittämistä oppilaille. Huolellinen valmistautuminen auttaa aikuista tukemaan oppilaita esityksen aikana ja toimimaan kuuntelijana.

”Me aikuisethan emme päätä sitä, kenelle nuori kertoo ensimmäisenä huolistaan. Sen takia on tärkeää, että jokainen aikuinen tietää, kuinka nuorta voi auttaa ja mistä tukea voi hakea”, Keskihannu painottaa.

Esityksen jälkeen järjestettävissä työpajoissa käsitellään esityksen herättämiä ajatuksia ja tunteita pienryhmissä. ”On tärkeää sanallistaa esityksen esiin nostamia tunteita. Työpajoissa keskustellaan esimerkiksi roolihenkilön hämmennyksestä ja häpeästä sekä erilaisista selviytymisstrategioista. Pohdimme myös groomingissa käytettäviä lahjoja.”

Jokaiselle tarjotaan mahdollisuutta henkilökohtaiseen keskusteluun työpajojen jälkeen. ”Haluamme kertoa nuorille, että apua on tarjolla matalalla kynnyksellä eikä kenenkään tarvitse selviytyä yksin.”

Pohjantähden lahjoituksen luovutti Pohjantähden vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Jenni Niiranen. Sekin vastaanotti Kuroa Kollektiivin perustaja Kati Keskihannu.

Jenni Niiranen antaa rahalahjoituksen Katri Keskihannulle.

Lahjoituskampanja lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen

Pohjantähti kohdisti jo toista vuotta peräkkäin 50 000 euron lahjoituksensa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.

”Valtaosa suomalaisista lapsista ja nuorista voivat hyvin, mutta osalle heistä kasautuu ongelmia, jotka varjostavat elämää ja heikentävät hyvinvointia vielä aikuisenakin. Me pohjantähtiläiset haluamme antaa panoksemme lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen”, kertoo Niiranen.

Pohjantähden viisihenkinen raati valitsi kaikista lahjoituskampanjaan osallistuneista yhdistyksistä ja organisaatioista viisi lahjoituskohdetta, joista kunkin toimintaa tuetaan 10 000 eurolla.