Yhtiö korvasi enkelin palaneet siivet

Hämeen Vakuutuksen Historiikki, s. 85

Täyttäessään 50 vuotta Hämeen Vakuutus oli maksanut korvauksia noin sata miljoonaa markkaa. Korvattavaan omaisuuteen oli tuhoutuneitten kiinteistöjen ohella kuulunut myös monenlaista irtaimistoa – jopa enkelin siipiä, kuten käy ilmi nimimerkki Juhanin pakinasta Hämeen Sanomissa 8.2.1946. Otsikolla ”Enkelin siivet korvattiin” hän kirjoitti seuraavasti: ”Johtokunnan puheenjohtajan puheessa saimme kuulla, että yhtiö vuosikymmenten varrella on joutunut korvaamaan melko ihmeellisiäkin vahinkoja. Niinpä kerran haettiin korvausta – enkelin siivistä. Ja siivet korvattiin.

Tapaus kuulostaa varmaan lukijankin mielestä ei ainoastaan ihmeelliseltä, vaan suorastaan yliluonnolliselta. Mutta sillä on sangen selvä ja luonnollinen selityksensä. Asia oli nimittäin niin että eräässä koulussa näyteltiin joulujuhlassa, niin kuin tapa hyvin yleisesti oli. Ja eräs tyttönen siinä näytelmässä oli puettu enkeliksi, jolla tietenkin piti olla ja oli siivet. Kun ei ollut oikeita siipiä käytettävissä, niin laitettiin tyttöenkelille siivet – opettajattaren harsosta. Tämä tapahtui siihen aikaan, jolloin joulukuusessa oli oikeita ja palavia kynttilöitä, ja niin loistivat kynttilät kauniisti kuusessa. Tyttönen meni siinä näytelmän lumoissa ja innostuksessa vähän liian lähelle kuusta ja kynttilöitä, jolloin siivet sipaisivat kynttilöitä ja syttyivät palamaan. Arvaa lukija ilman muuta, että siivet ja varsinkin harsosellaiset ovat tulenarkaa ja helposti palavaa, ja niinpä nuo kauniit harsosiivet lyhyessä tuokiossa kärähtivät vallan olemattomiin. Onneksi ei sentään muuta ennättänyt palaa.

Koska opettajattaren tavarat oli vakuutettu tässä juhlivassa yhtiössä, niin haettiin yhtiöltä palokorvausta niin kuin tuleekin. Koska kerran vakuutettu oli.

Ja yhtiö auliisti korvasi enkelin siivet.”