Kauppias Kaarlo Murto, Tottijärvi

”Olin ollut vuodet 1913-1923 Amerikassa ja kotimaahan palattuani ryhdyin maanviljelijäksi, mutta aloitin sitten kaupanpidon. Eräänä päivänä vuonna 1932 tuli Hovin talon isäntä luokseni ja pyysi minua ryhtymään Hämeen Vakuutuksen asiamieheksi. Harkitsin asiaa jonkin aikaa ja sitten kun piiritarkastaja tuli käymään, niin lupasin ottaa tehtävän vastaan. Sain tarkastajalta ensimmäiset ohjeet ja panin vakuutusmiehen kilven talon seinään.

Minun toimintani alkuaikoina pantiin maksujen keräämisestä aina ilmoitukset lehteen. Täällä Tottijärvellä oli kolme taloa, missä näitä maksuja kerättiin; sinne vakuutuksenottajat tulivat maksamaan. Samalla tehtiin uusia vakuutuksiakin ja suurennettiin entisiä.

Yhtiö järjesti asiamiehilleen asiamieskokouksia, joissa oli valistusta ja tarjoilua. Kokoukset lisäsivät asiamiesten tyytyväisyyttä yhtiöön. Erityisesti johtaja Haverisen asenne oli isällinen ja opettavainen. Haverisen aikana ei kokouksissa koskaan tarjottu minkäänlaisia alkoholijuomia, mutta johtaja Niemistön aikana asiamieskokouksissa tarjoiltiin olutta. Kukaan ei sitä paitsi katsonut pahasti, jos tilasi omaan laskuunsa jotain väkevämpääkin.

Yleensä tarkastajat soittivat tulemisistaan etukäteen; yhdessä sitten kuljettiin pitäjällä ja tehtiin vakuutuksia. Joskus oli sellaisia tarkastajia, joista asiakkaat eivät pitäneet lainkaan ja sen vuoksi oli monia paikkoja, joihin oli parasta mennä yksin.

Hämeen Yhtiö oli maaseudulla hyvässä maineessa, monet sanoivat että se on ’reiru’ talo. Asiakkaitten tyytyväisyys johtui kyllä osaksi siitä, että itse olin aika vaativa yhtiöön päin ja pidin asiakkaitteni puolta kovasti.”