Tuore tietoturvapäällikkö ja superkamera - Suvin uratarina

Nimeni on Suvi Lassila-Mäki. Olen yhden tytön ja kahden pojan äiti – vanhin lapsemme ei pidä itseään tietenkään enää lapsena, kun on teini-ikäinen.

Lasten (ja tietysti miehen) lisäksi meillä asuu tällä hetkellä kaksi saksanseisojaa: karkeakarvainen Lula ja lyhytkarvainen Juuli. En ole kuitenkaan koirien äiti.

Monipuoliset ja vaihtuvat haasteet pitävät työn mielenkiintoisena

Tietohallinnossa on aika kulunut nopeasti. Työtehtävät ovat vuosien aikana ehtineet vaihdella kovasti yksitoikkoisesta puurtamisesta kiehtoviin haasteisiin ja ajoittain erittäin kovankin paineen alla työskentelyyn.

Talon kaikki liiketoimintayksiköt ovat ICT:n kannalta tulleet minulle tutuiksi vähintään projektien kautta.

Osassa hankkeista olen ollut mukana alusta asti ja osassa vain hetken. Monipuolisuus on varmasti ollut yksi päätekijöistä, mikä on minut pitänyt paikoillani yksikössämme.

Toukokuun alussa yhtiöön perustettiin kokonaan uusi tietoturvapäällikön tehtävä, johon siirryin. Tietojenkäsittelytieteen maisterin pohjakoulutus sekä sitä edeltävä datanomi (yo.)-tutkintoni luovat pohjaa, mutta luonnollisesti myös uutta opiskeltavaa on paljon edessäni.

Paljasjalkainen pääkonttorikaupungin tyttö

Olen Pohjantähden pääkonttoripaikkakunnalta Hämeenlinnasta kotoisin, kuten miehenikin. Muutimme aikanaan 90-luvun puolivälissä molemmat Helsinkiin aloittaessamme opiskelun maan parhaassa yliopistossa.

Sieltä tie vei meidät Rovaniemelle uuden vuosituhannen alkuun, josta palasimme takaisin kotiin.

Rovaniemellä Pohjantähden silloinen tietohallintojohtaja oli osunut haastattelemaan minut. Haastattelu tapahtui Rovaniemen konttorissa – ei hotellissa, kuten jotkut huhut kuulemma kertovat. Kesäkuussa 2002 sitten aloitin työt tietohallinnossa, ja sillä matkalla olen edelleen.

Pitkään uraan mahtuu luonnollisesti murheitakin, mutta paljon, paljon enemmän iloa, onnistumisia ja ihanaa huumoria!

Otan uuden haasteen mielenkiinnolla vastaan. Näin monien vuosien kokemuksella voin sanoa, että ainakaan talon järjestelmien hyvästä kokonaiskuvasta menestys tehtävässä tule jäämään kiinni.

Tuoreen tietoturvapäällikön 3 vinkkiä kotiin

1. Muista lukita kone

Olen sekä kotona että konttorilla töitä tehdessäni pistänyt näppäimistön lukkoon aina työkoneen ääreltä poistuessani. Tiesithän muuten, että Windows-koneen lukitseminen on paljon turvallisempaa Windows + L -painikkeilla?

Olen kerran jos toisenkin onnistunut tuhoamaan esim. sähköpostin painamalla perinteisesti Ctrl + Alt + Delete -näppäimet huolimattomasti pohjaan.

2. Pidä huolta salasanaturvallisuudesta

Huolellisuutta salasanojen kanssa ei voi liikaa korostaa ja salasanaohjelman käyttöönottoa kannattaa ihan vakavasti harkita.

Hyvien salasanaohjelmien huomaan voi turvallisin mielin uskoa salasanansa ja ne osaavat ehdottaa riittävän monimutkaisia ja pitkiä salasanoja. Ohjelmat myös etsivät mahdollisia haavoittuvuuksia, kuten eri palveluissa käytettyjä samoja salasanoja.

Mikäli päädyt käyttämään salasanaohjelmaa, panosta sen salasanaohjelmankin salasanaan. Toinen, ja ihan pakollinen ohjelma myös kotikoneella on tietysti toimiva virustorjunta!

3. Älä tartu kalastelijan syöttiin

Tietojen kalastelu ja kiristämisyritykset ovat arkipäivää ja korona on tuonut näihinkin osansa. Koronan varjolla saatetaan pyytää vaikka ihan suoria rahalahjoituksia ja olen itsekin joutunut kiristysyrityksen uhriksi.

Sain sähköpostin, jossa vaadittiin maksamaan 2 000 dollaria bitcoineina. Kiristäjillä oli kuulemma hallussaan minusta webkamerallani kuvattua erittäin arkaluonteista materiaalia. Jäin ihan vilpittömästi pohtimaan webkamerani arvoa!

Kotikoneeni webkamera ei nimittäin ole ollut kiinni koneessani useaan, useaan vuoteen. Jos se tosiaan langattomasti (ja ilman sähköä) generoi minusta videokuvaa ja lähettää sitä maailman ääriin, mahtaa se olla paljon hienompi kamera kuin uskoinkaan!

Yhtä kaikki, tietojen kalastelusta ja kiristämisestä selviää helpoiten sillä, ettei koskaan ikinä anna tietojaan holtittomasti tai maksa rahaa vastikkeeksi naurettavasta turvasta tai olemattomasta mielenrauhasta.