Ei mikään tavallinen jäähallin kahvio – Mili’s Food and Café

Mili’s Food and Cafén yrittäjä Marica Ahlrothilla on yrittäjätaivalta takanaan reilut 12 vuotta. Ahlroth uskoo syntyneensä yrittäjäksi, hänellä kesti vain pitkään tajuta se. Muut aistivat Ahlrothin yrittäjähenkisyyden ennen häntä ja ehdottivat useampaan kertaan yrittäjäksi lähtemistä.

”Olin poikieni jääkiekkoseuran Puuha-Pirkko. Järjestin erilaisia tapahtumia, keräsin rahaa ja tein ruokaa joukkueelle”, Ahlroth muistelee. ”Jääkiekkoseuran harrastajien vanhemmat olivat huomanneet tarmokkuuteni ja ehdottivat minulle, että lähtisin pyörittämään Espoon Leppävaaran uuden jäähallin kahviota. Kun vastavalmistuneen hallin kahvio oli ollut tyhjillään jo neljä kuukautta, istuin eräänä iltana alas ja kävin ajatusta yrittäjäksi lähtemisestä todella läpi. Lopulta päädyin siihen, että minun on käännettävä tämä kortti.”

Ahlroth perusti Mili’s Food and Cafén vuonna 2010. Kyseessä ei kuitenkaan ollut useista jäähalleista tuttu näky eli hodareita ja lihapiirakoita myyvä kahvio, vaan Ahlrothin ajatuksena oli alusta alkaen tarjota urheilijoille ravitsevaa ja maistuvaa ruokaa. ”Nuori urheilija tarvitsee ravitsevan ruoan ennen ja jälkeen harjoitusten sekä kilpailuiden aikana. Mili’sin tarkoituksena on myös helpottaa urheilevien lasten perheiden hektistä arkea”, Ahlroth kertoo.

Toimintaa nuorten urheilijoiden ehdoilla

Mili’s Food and Cafélla on tällä hetkellä kaksi kahvila-ravintolaa, jotka sijaitsevat Espoon Leppävaaran ja Tapiolan urheilupuistojen jäähalleissa. Lisäksi yritykseen kuuluu catering-palvelu, joka täydentää kahvila-ravintolan hiljaisempia aikoja.

”Kun perustin Mili’sin, nuorten harrastustoiminnassa ei juurikaan keskusteltu ravitsemuksen tärkeydestä”, Ahlroth toteaa. ”Tietous ravitsemuksen merkityksestä on ottanut isoja askeleita eteenpäin viimeisen vuosikymmenen aikana.”

Mili’sin asiakkaita ovat pääasiassa nuoret urheilijat ja heidän vanhempansa. Kahvila-ravintolan palveluita käyttävät kuitenkin myös muut terveellisen ja ravitsevan ruoan ystävät. ”Olemme lähteneet rakentamaan annoksia asiakkaita kuunnellen. Jokaisella urheilulajilla on omanlaisensa tarpeet ravitsemuksen suhteen”, Ahlroth avaa.

Koska asiakaskunta koostuu pääasiassa urheilijoista, Mili’sin sesonki painottuu lajien kausiin ja erilaisiin urheiluleireihin. ”Voi myös olla sellaisia viikkoja, että kaikki espoolaiset joukkueet ovat muualla pelaamassa vieraspelejä tai osallistumassa kisoihin. Tilausten määrässä on paljon vaihtelevuutta ja se tuo omat haasteensa”, sanoo Ahlroth. ”Tilauksia on enemmän perjantaista sunnuntaihin, koska silloin nuorten pelit ja leirit pääasiassa ovat.”

Mili’siltä löytyy myös oma verkkokauppa ja tuotteita on mahdollista tilata kotiinkuljetuksella Woltista sekä Foodorasta. ”Päätimme laittaa verkkokaupan pystyyn, jotta vanhemmat voivat esimerkiksi työpöydän äärestä tilata lapselleen välipalan treenejä varten. Vanhempi saa tilauksesta koodin, jolla lapsi voi hakea välipalan sitten meiltä treeneihin tullessaan. Enää vanhempien ei tarvitse murehtia, jos lapsi unohtaa eväät tai rahat kotiin.”

Mili's Food and Cafén annoksia.

Seuraavat askelet

Ahlroth on joutunut pandemian aikana tekemään kovasti töitä Mili’sin toiminnan jatkumisen eteen. ”Koronarajoitusten ollessa pahimmillaan jouduin tekemään töitä ympäri vuorokauden ja yöunet jäivät todella lyhyiksi. Nyt olen kuitenkin päässyt täysin irrottautumaan kahvila-ravintolan rutiinitöistä ja toimin enemmänkin johtajana taustalla sekä jaan ammattitaitoani muille”, Ahlroth iloitsee. ”Itselle on ollut koko ajan tärkeintä, että nuorten työntekijöiden työpaikat säilyisivät ja liiketoiminta pysyisi samalla kannattavana.”

Mili’sin pyörittämisen lisäksi Ahlrothilla on tällä hetkellä opinnot käynnissä: ”Meille rakennettiin Laureaan Chef-ryhmä, johon kuuluu 35 pitkään alalla ollutta ammattilaista ympäri Suomen. Osoitamme näyttöjen kautta pätevyytemme ja suoritamme kursseilla restonomin tutkinnon.”

Ahlrothilla on paljon suunnitelmia Mili’sin varalle tulevaisuudessa. ”Korona kuitenkin opetti sen, että täytyy katsoa rauhallisesti eteenpäin. Haluan kasvattaa toimintaa, mutta pohdin myös välillä Mili’sin myymistä uudelle vetäjälle”, Ahlroth paljastaa. ”Meidät tunnetaan jo hyvin pääkaupunkiseudulla sekä maakunnista Espooseen saapuvien joukkueiden keskuudessa. Luomani konsepti on erinomainen ja näen sillä tulevaisuuden. Mitään päätöksiä en ole kuitenkaan vielä tehnyt.”

Tukea ja neuvoja vakuutusyhtiöltä

”Olemme olleet Pohjantähden asiakkaita noin kymmenen vuoden ajan. En tarkkaan muista, mistä löysin teidät, mutta epäilisin, että Suomen Yrittäjien kautta”, Ahlroth muistelee.

Pandemian alkaessa Ahlroth kertoo saaneensa vakuutusyhtiöltä paljon apua ja tukea vaikeassa tilanteessa: ”Muistan, että soitin teille paniikissa aika itkunsekaisen puhelun, koska meillä oli paljon vakuutuksia, joille ei enää muuttuneessa toiminnassa ollut tarvetta. Rauhallinen naisääni rauhoitteli minua, katsoi vakuutukset läpi ja kertoi, mitä vakuutuksia jätetään pois. Lisäksi hän neuvoi, millä muilla tavoin on mahdollista muokata vakuutuksia siten, että vakuutusmaksuissa tulee säästöä.”

Kesällä 2020 Ahlroth aloitti myös matkailuauton vuokraamisen kattaakseen yrityksen pienentynyttä toimintaa. ”Vahinkoja sattui vuokraamisen yhteydessä. Yksi asiakas esimerkiksi palautti matkailuauton, kun en itse ollut paikalla ja tarkastaessani ajoneuvon huomasin, että se oli kolaroitu. Kyseiseen tapaukseen tarvitsimme lopulta jopa yrityksen oikeusturvavakuutusta. Onneksi vakuutukset olivat kunnossa”, Ahlroth sanoo.

Ahlroth kokee, että on saanut Pohjantähdestä todella hyvää palvelua vuosien varrella: ”Kyllähän muut vakuutusyhtiöt pommittavat kerran vuodessa, mutta en ole nähnyt tarvetta tapaamiselle.”

 

Mili’s Food and Café (Monitoimipalvelu Ahlroth Oy)

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.