Korona mullisti keittiöhenkilöstön työt – ”Tässä sitä nyt ollaan!”

Pohjantähden pääkonttorilla Hämeenlinnassa on toiminut yhtiön oma henkilöstöravintola vuosikymmenien ajan.

Kun koko Suomi sulkeutui koronapandemian takia keväällä 2020, valtaosa pääkonttorilla työskentelevistä pohjantähtiläisistä siirtyi tekemään töitä kotikonttoreilta käsin.

Se tarkoitti isoa muutosta henkilöstöravintolassa työskenteleville emännille Jaana Tuomiselle ja Tiina Piitulaiselle.

”Aloin suoraan sanottuna pelätä oman työni puolesta”, Piitulainen kertoo kevään 2020 tunnelmista.

Koska valtaosa pääkonttorin väestä siirtyi keväällä 2020 etätöihin, henkilöstöravintola päätettiin sulkea tilapäisesti. Emännille järjestyi kuitenkin Pohjantähdestä muita töitä, eikä ketään ole irtisanottu tai lomautettu yhtiössä koronan vuoksi.

Uusiin tehtäviin henkilöstöravintolan sulkeuduttua

Heti koronarajoitusten alkuvaiheessa Tuominen ja Piitulainen siirtyivät keittiöstä paperipinojen äärelle arkistoimaan. Kesälomiensa jälkeen Piitulainen otti hoitaakseen monenlaisia tehtäviä, kuten postittamista ja soittokohteiden hankkimista uusasiakashankintaa varten.

”Kun aloin opetella monenlaisia uusia asioita samanaikaisesti, työt tulivat uniinkin. Onneksi minulla oli tukenani lehmänhermoinen Mirka, jolla oli aina aikaa auttaa!” Piitulainen kertoo.

Tuomisella taas alkoi kevään 2020 aikana perehdytys ja koulutus eläinvakuutusten vastuunvalintaan. Vastuunvalinnan työtä on tarjota osaamistaan tilanteissa, joissa asiakas hakee vakuutusta esimerkiksi poikkeuksellisen arvokkaalle eläimelle tai lemmikille, jonka terveysselvityksessä on ilmennyt tarvetta mahdollisille rajoituksille.

Eläimet, erityisesti hevoset, olivat tuttuja maatilalla Hattulassa asuvalle ja ratsastusta harrastavalle Tuomiselle.

”Eläinharrastuksen ansiosta ymmärrän esimerkiksi, mistä eläinlääkärien lausunnoissa puhutaan. Esimerkiksi hevosten kohdalla anatomian tuntemuksesta on paljon apua. Oli mielestäni hienoa, että minulle tarjottiin sellaista työtä, josta minulla oli jo tietoa.”

Siirtyminen fyysisesti kuormittavasta keittiötyöstä istumatyöhön tuntui sekä Tuomisella että Piitulaisella.

”Aluksi tuntui kyllä, että kaikki paikat hajoavat paikallaan olemiseen, kun työssä on tottunut olemaan liikkeessä”, Tuominen sanoo.

”Tyytyväinen mahdollisuudesta uuteen”

Henkilöstöravintola on ollut pandemian alkamisen jälkeen kiinni jo kaksi kertaa. Tällä hetkellä arki on uudenlaista sekä Tuomiselle että Piitulaiselle.

Piitulainen pyörittää syyskuun puolivälissä jälleen avattua henkilöstöravintolaa yksin, sillä kävijämäärät ovat aikaisempaa pienemmät etätyösuositusten jatkumisen vuoksi. Henkilökunnan tapaaminen tuo virtaa, mutta työkaverin puuttuminen on suuri asia.

”Kun keittiötä pyörittää yksin, tekemistä ja mietittävää on paljon. Toisaalta vakituisesti pääkonttoreilla ruokailevien kanssa on kehittynyt jo aivan oma heimo ja omat jutut”, Piitulainen kertoo.

Henkilöstöravintolasta on tullut monelle konttorilla kävijälle kenties entistäkin tärkeämpi henkireikä.

Omien eväiden varassa nitkutteleva etätyöläinen arvostaa aivan uudella tavoin aamupalapöydän lämpimiä sämpylöitä sekä valmista, maukasta lounasta, jota ei tule hotkaistua parissa minuutissa tietokoneen ruutua tuijottaen.

Tuominen siirtyi alkuvuodesta 2021 pysyvästi tekemään töitä eläinvakuutusten parissa, sillä hän aloitti uudessa tehtävässään eläinvahinkojen korvauskäsittelijänä. Vuoden aikana Tuomisen ura teki siis koronan vuoksi täyskäännöksen. Itse hän on muutokseen tyytyväinen.

”Koskaan en keittiössä työskennellessäni ajatellut, että voisin työskennellä vakuutusten parissa, mutta tässä sitä nyt ollaan!”

Uudet, etätyönäkin onnistuvat työtehtävät helpottavat kovasti arkea, johon kuuluu tiiviisti omien hevosten hoitaminen.

”Vuosi sitten heräsin viideltä, hoidin hevoset, ajoin puolen tunnin työmatkan Hämeenlinnaan ja aloitin puoli seitsemältä aamupalan valmistelun. Nyt pystyn nukkumaan reilusti yli tunnin pidempään, vaikka edelleen aloitan työpäiväni aikaisin”, Tuominen kertoo.