Yrittäjyys ja puusepän työt kulkevat suvussa - Hollolan Viilu ja Laminaatti Oy

”Voisi sanoa, että yrittäjyys ja puusepän työt ovat perheessämme sukuvika”, naurahtaa Hollolan Viilu ja Laminaatti Oy:n yrittäjä Janne Kuokkanen. ”Pappani oli aikoinaan puuseppä, ja sen myötä myös isäni päätyi samalle uralle. Nyt minä olen jatkanut kolmannessa polvessa samalla polulla.”

Hollolan Viilun ja Laminaatin toiminnan alkaessa vuonna 1994 Kuokkasen äiti toimi yrittäjänä, jonka lisäksi Kuokkanen ja hänen isänsä olivat mukana yrityksen toiminnassa.

Kuokkanen oli urallaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa varma, että hänestä tulisi jossakin kohtaa yrittäjä. Selvää ei kuitenkaan ollut, että hän toimisi yrittäjänä Hollolan Viilussa ja Laminaatissa. ”Vanhempani olivat suojelevaisia, eivätkä halunneet yrittäjyyteen liittyviä riskejä pojalleen”, Kuokkanen muistelee.

Ei kuitenkaan mennyt montaa vuotta ennen kuin Kuokkanen oli Hollolan Viilun ja Laminaatin osaomistaja. Lopulta hieman yli viisi vuotta sitten hän osti vanhempiensa osuudet yrityksestä ja aloitti yrittäjätaipaleensa.

Jalostusta ja joustavuutta asiakkaiden tarpeisiin

”Kuten yrityksen nimikin paljastaa, materiaalimme ovat viilu ja laminaatti. Maahantuomme viilua, jota sitten jatkojalostamme asiakkaiden tarpeisiin”, Kuokkanen sanoo. Suuri osa viilusta jalostetaan vähintään asiakkaalle sopivan kokoisiksi viiluarkeiksi. ”Tämän jälkeen joko asiakas itse prässää viilun levyn päälle tai vaihtoehtoisesti voimme hoitaa jalostamisen pidemmälle.”

Hollolan Viilun ja Laminaatin konekanta mahdollistaa sen, että yrityksessä voidaan pinnoittaa, paloitella ja hioa levyjä. Lisäksi yrityksestä löytyy CNC-kone, jolla voidaan jyrsiä levyjen reunaprofiilit. Tarvittaessa myös reunalistoitus ja pintakäsittely järjestyy yhteistyökumppanin avustuksella. ”Meiltä saa levyn, muttei valmista kalustetta”, Kuokkanen tarkentaa.

Viilua ja laminaattia voi hyödyntää todella monipuolisesti. Yrityksen tuotteita on käytetty esimerkiksi koruihin, rusetteihin, vastamelukuulokkeisiin, puhelimien kuoriin sekä valaisimiin. Perinteisempiä käyttötarkoituksia ovat kaluste- ja ovipinnat sekä rakennusten seinä- ja kattolevyt.

Hollolan Viilun ja Laminaatin tuotteita toimitetaan kaikkialle Suomeen. ”Lisäksi teemme vientiä ulkomaille, mutta vielä toistaiseksi kyseessä on melko pieni osa liikevaihdostamme”, Kuokkanen sanoo.

Yritys on siitä onnellisessa asemassa, että vastaavassa mittakaavassa toimivaa kilpailijaa ei löydy Suomesta. ”Suurin kilpailu tulee maahantuontiyrityksistä”, sanoo Kuokkanen. ”Etumme kilpailijoihin nähden on, että voimme palvella asiakkaitamme joustavasti ja nopeasti.”

Hollolan Viilun ja Laminaatin asiakkaita ovat niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Yritysasiakkaita löytyy mikroyrityksistä suuryrityksiin. ”Tarjoamme asiakkaille asiantuntemustamme auttamalla löytämään heidän tarpeisiinsa sopivimmat ratkaisut. Annamme myös arkkitehdeille konsultointiapua”, Kuokkanen kertoo.

Hollolan Viilu ja Laminaatti Oy:n yrittäjä Janne Kuokkanen esittelee viiluarkkeja.

Menestys on vaatinut kovan määrän työtä

Hollolan Viilu ja Laminaatti työllistää tällä hetkellä 20 henkilöä. Yrityksen tuotanto on jaettu kahteen osaan – viilutehtaaseen sekä 500 metrin päässä sijaitsevaan levytehtaaseen. ”Levytehtaalla on oma työnjohtaja, joka pyörittää sitä puolta toimitusjohtajamme Jukka Vuoriheimon avustuksella. Levytehdas pyörii todella hyvin ilman minua ja on hyvissä käsissä”, Kuokkanen hymyilee.

Kuokkanen itse vastaa viilujen hankinnasta ja oikeiden viilujen valinnasta asiakkaiden tarpeisiin. Lisäksi hän laskee myös tarjouksia. ”Tätä työtä ei oikein pysty yrittäjänä vain katselemaan sivusta. Koska viilu on luonnonmateriaali, sitä täytyy käsitellä säännöllisesti, ettei tuntuma katoa”, Kuokkanen sanoo.

Kuokkanen toimi muutaman vuoden myös itse yrityksen toimitusjohtajana. ”Olin todella kovilla, kun kaiken tuotannon lisäksi yritin hoitaa toimitusjohtajan tehtäviä”, Kuokkanen muistelee.

Vaikka Kuokkanen on saanut jaettua aiempaa vastuutaan laajemmalle, hänen työpäivänsä saattavat silti venyä pitkiksi: ”On vähän sellainen luonne, että vaikka kaikki rullaa hyvin ja ei välttämättä tarvitsisi jäädä ylitöihin, saattaa mielessä pyöriä toiminnan kehittäminen ja laajentaminen.”

Kuokkanen kokee, että yrittäjänä täytyy olla niin suuri innostus omaan asiaansa, että voi olla valmis joustamaan esimerkiksi työajoissa. ”Toki yrittäjänkin pitäisi pystyä pitämään työmäärät järkevinä, mutta aina se ei ole mahdollista.”

Yritystaipaleen yhdeksi suurimmaksi onnistumiseksi Kuokkanen mainitsee Puuteollisuusyrittäjät ry:n myöntämän Vuoden puuteollisuusyritys -palkinnon vuodelta 2018. ”Tunnustus tuntui todella upealta.”

Suuremmilta vahingoilta on vältytty

Hollolan Viilu ja Laminaatti on ollut Pohjantähden asiakkaana jo 15 vuotta. Kuokkanen on ollut erityisen tyytyväinen siihen, että heillä on selkeä yhteyshenkilö, johon voi ottaa yhteyttä tilanteessa kuin tilanteessa. ”Se on todella harvinaista nykyään”, Kuokkanen hämmästelee.

Yrityksessä ei ole onneksi sattunut suurempia vahinkoja. ”Olemme siis aika vähän asioineet korvausasioissa. Mutta silloin, kun vakuutusyhtiötä on tarvittu, kaikki on sujunut hyvin.”

Hollolan Viilun ja Laminaatin toiminta on Kuokkasen mukaan tällä hetkellä melko vakiintunutta, mutta aina on mahdollista tehdä asioita paremmin. Jatkossa heidän on tarkoitus satsata entisestään tuotannon tehokkuuteen.

Vaikka yrityksellä menee hyvin, ei yrittäjyys aina ole herkkua. ”Tällä alalla tehdään paljon töitä koneiden parissa ja välillä tuntuu, että kaikki koneet hajoavat samaan aikaan. Meillä sattui tässä viilutehtaalla olemaan kolmen päivän aikana kolme eri konetta rikki”, Kuokkanen harmittelee.

– Onneksi yrittäjyydessä on kuitenkin enemmän niitä hetkiä, kun voi nauttia onnistumisista.

 

Hollolan Viilu ja Laminaatti Oy

  • 1994 perustettu räätälöityjä viilu- ja laminaattituotteita valmistava yritys
  • Yrittäjä Janne Kuokkanen
  • Työllistää 20 henkilöä
  • Tutustu yritykseen https://www.hvloy.com/

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.