Haluatko säästää vakuutuksissa? Tee se näin.

Kaikenlainen halpuuttaminen kiinnostaa useita, sillä tinkimisellä säästetyt eurot voi kuluttaa muihin mielenkiinnon kohteisiin. Vakuutusten suhteen tosiasia on kuitenkin, että väärästä paikasta säästetty euro voi vahingon sattuessa käydä kalliiksi. Moni sivusto kehottaa kilpailuttamaan säännöllisesti kaikki vakuutukset kerralla ja vertailemaan, mikä vakuutusyhtiö tarjoaa edullisimman kokonaispaketin. Valitsemalla halvimman säästät rahaa — vai säästätkö sittenkään?

Palataan hetkeksi tilanteen juurille. Minkä takia olet alun perin ottanut tai ottamassa vakuutuksia?

Et sen takia, että jostain nyt vain sattui saamaan jotain halvalla, vaan sen takia, että vakuutus turvaisi taloudellisen tilanteesi katastrofin sattuessa. Pihassasi olevat autot ja muut ajoneuvotkin olet todennäköisesti valinnut sen mukaan, mikä on istunut sen hetkiseen tarpeeseen ja tilanteeseen parhaiten. Toisin sanoen: sen sijaan, että olisit ostanut autokaupan tai Nettiauton halvimman menopelin, olet etsinyt hinta-laatu-suhteeltaan mielestäsi sopivimman ratkaisun. Äärimmäisen hieno juttu — miksi siis alittaisit riman vakuutusten suhteen?

Aivan kuten autoissa tietyt laatutekijät määrittävät auton arvon, myös vakuutusten taustalta löytyvät omanlaisensa, hintaan vaikuttavat laatutekijät. Jos siis parasta (tai usein edes sopivinta) vaihtoehtoa lähdetään etsimään hinta edellä kummassa tahansa kategoriassa, peruutetaan mitä todennäköisimmin takapuoli edellä puuhun. Halpa vakuutus voi laatutekijöidensä takia tuoda katastrofin keskellä vain nimellisen korvauksen, ja ostovaiheessa muutama kuukausitasolla säästetty euro voikin tuntua yhtäkkiä kovin merkityksettömältä. Usein kyseessä on tilanne, jossa halvan vakuutuksen myötä säästetty summa on tuhansia euroja pienempi kuin vahingon seurauksena kertalaakista omalle lompakolle osunut paukku.

On totta, että kuluttajan voi olla vaikea vertailla vakuutusten laatutekijöitä ja niiden eroavaisuuksia eri vakuutusyhtiöiden välillä. Esimerkiksi vakuutusehdot ovat yhtiöillä erilaisia, ja eroavaisuuksien löytäminen kryptisten ehtotekstien viidakosta voi tuntua melkoiselta työmaalta.

Kuinka sen hinta-laatu-suhteeltaan parhaan vakuutuksen sitten löytää?

Muutama neuvo sinulle, joka luet tätä tekstiä ja olet vannoutunut tee-se-itse-mies tai -nainen. Vertaile ja selvitä:

  • Tapetilla olevien yhtiöiden ehtoja: mitä korvataan — mitä ei korvata? Ikävähennykset?
  • Omavastuut?
  • Vakuutusmäärät?
  • Voimassaoloaika?
  • Vakuutuksen kattamat riskit?
  • Palvelu sopimuksen voimaansaattamisen jälkeen?

Nämä asiat selvittämällä pääset hyvin liikkeelle.

Tai sitten voit ulkoistaa tämän kaiken, ja varata ajan tapaamiseen vakuutusalan ammattilaisen kanssa. Se ei maksa mitään.