Mitä pitää muistaa, kun lähtee omalla autolla ulkomaille?

Siintääkö suunnitelmissa automatka Norjan vuonoille oman perheen kesken? Vai kiinnostaisiko tehdä pieni road trip Euroopassa? Erinomaisia suunnitelmia molemmat! Jos päätät lähteä omalla autolla ulkomaille, huomio seuraavat neljä seikkaa:

1. Vihreä kortti eli Green Card

Pohjantähden myöntämä liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikkialla Euroopassa sekä Euroopan ulkopuolellakin Vihreän kortin -sopimusmaissa lukuun ottamatta Azerbaidžania, Irania, Marokkoa, Tunisiaa tai Turkkia.

Todistat vakuutuksesi voimassaolon helpoimmin, kun pidät aina ulkomaille lähtiessä mukana Vihreän kortin. Asiakkaanamme voit tilata Vihreän kortin Oma Pohjantähdestä tai nettisivuiltamme.

Jos matkustat Vihreä kortti -alueen ulkopuolelle, sinun pitää ostaa maan rajalta rajaliikennevakuutus, kun saavut kohdemaahan.

2. Turvallisuusvälineet

Olen jo aiemmin kirjoittanut auton turvallisuusvälineistä, joten pääset nappaamaan hyvän varustelistan tuosta blogista.

Autossa on hyvä olla mukana ensiapulaukku ja heijastinliivi sekä lisäksi ehjä vararengas, varoituskolmio sekä hinausköysi.

3. Kolareiden ja muiden vahinkojen hoito ulkomailla

Jos joudut kuljettajana tai matkustajana kolariin ja sinulle sattuu henkilövahinko Eta-maissa, on sinulla oikeus Suomen lainsäädännön mukaisiin korvauksiin omasta suomalaisesta liikennevakuutuksestasi.

Eta-maiden ulkopuolella (muun muassa Venäjällä) ajoneuvon liikennevakuutus ei korvaa esimerkiksi kuljettajan henkilövahinkoja.

Liikennevahinko korvataan pääsääntöisesti sen maan säännösten mukaan, missä vahinko on tapahtunut.

4. Mistä saa apua ulkomailla?

Lisätietoja ulkomailla autoiluun löydät Autoliiton sivuilta.

Muistathan tutustua kohdemaan sääntöihin etukäteen, ettei reissussa tule ikäviä yllätyksiä.

Laita puhelimesi muistiin myös Pohjantähden hätäpalvelunumero +358 800 139 139! Numerossa palvellaan asiakkaitamme hätätilanteissa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.

Extravinkki: Vaikka toivomme, että mitään ei tapahtuisi, voi olla hyvä tulostaa mukaan kansainvälisen vahinkoilmoituksen pohja Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilta.