Parkkipaikalla ei ole liikennesääntöjä
Olipa kerran eräänä hyvin tavallisena kauppapäivänä pysäköintialueella kaksi toisistaan tietämätöntä kuljettajaa. He istuivat kumpikin omissa autoissaan ja suunnittelivat auton peruuttamista pois ruudusta. Kuljettajat katsoivat tunnollisesti kaikista peileistä joka suuntaan moneen kertaan, eikä missään näkynyt ketään. Molemmat päättivät peruutuksen olevan turvallinen – kunnes törmäsivät toisiinsa ajoväylällä. Paikalle kutsuttiin kaksi viisasta sinistä miestä. He kertoivat, että parkkipaikalla ei ole ollenkaan liikennesääntöjä, joten molemmat maksavat itse oman autonsa vahingot.
Seuraavana arkipäivänä kuljettajat soittivat omaan vakuutusyhtiöönsä ja taika raukesi – parkkipaikalla on sittenkin liikennesäännöt. Yhteisvastuullisuus ei poista korvausvelvollisuutta. Sen pituinen se.
Liikennevakuutus korvaa ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneen vahingon ja tieliikennelaki koskee liikennettä tiellä. Kahden tiellä kulkijan väliseen vahinkoon löytyy pääsääntöisesti aina liikennesääntö, jos tapahtumien kulku on tiedossa. Tilanteessa tulee noudattaa olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta, jos tilanteessa ei tunnu olevan liikennesääntöjä.
Risteykset ovat tasa-arvoisia myös parkkipaikalle riippumatta siitä, onko toinen ajoväylä toista leveämpi tai kapeampi tai mihin se johtaa. Ajoväylien risteyksessä väistetään oikealta tulevaa, jos liikennemerkit eivät muuta velvoita. Parkkipaikoilla ei ole ns. kokoomaväyliä, jos niitä ei ole erikseen liikennemerkeillä merkitty.
Ajoneuvoa ei saa peruuttaa eikä kääntää tiellä, ellei se voi tapahtua vaaratta ja muita estämättä. Toista kuljettajaa nopeampi pysähtyminen, toisen taakse pidemmälle peruuttaminen tai torven soittaminen eivät vaikuta väistämisvelvollisuuteen. Peruuttajien törmätessä molemmat ovat useimmiten vastuussa vahingosta yhtä suurelta osin ja liikennevakuutus korvaa puolet toisen osapuolen vahingosta.
Parkkiruudusta lähtijä väistää aina ja kaikkia jo ajoväylällä ajavia. Etuperin parkkiruudusta lähtiessä näkyvyys on parempi kuin peruuttaessa, joten parkkiruutuun peruuttaminen kannattaa – jo pelkästään säästääkseen omaa ajoneuvoa niiden muiden kuljettajien erehdyksiltä.
Tagit:kolari, liikenne, liikenneturvallisuus
Paluulinkki sivustoltasi.

Jarkko
| #
Kiitos hyvästä artikkelista. Mulle jäi epäselväksi, että joutuiko peruuttajat parkkipaikalla maksamaan omat vahinkonsa itse vai oliko kyseessä molemman auton oman kaskovakuutuksen alainen vahinko? Liikennevakuutus ei siis ole voimassa parkkipaikalla, eikä korvaa tässä mitään, ok.
Reply
Sanna Kulmala
| #
Liikennevakuutus korvaa pääsääntöisesti 1/2 toisen osapuolen vahingosta, jos molemmat kuljettajat ovat yhtä suurelta osin vastuussa vahingosta, kuten peruuttaessaan samanaikaisesti. Liikennevakuutus on siten voimassa parkkipaikalla, mutta ei korvaa täysimääräisesti vastapuolelle aiheutunutta vahinkoa.
Oman ajoneuvon vaurioista korvausta voi hakea kaskovakuutuksesta. Toinen vaihtoehto on hakea vastapuolen liikennevakuutuksesta 1/2 korvaus, jolloin toinen puolikas vahingonmäärästä jää itselle.
Reply
Eero
| #
Mitenkäs kun toinen pakittaa kylkeen silloin kun olen muutaman sekunnin ajan pysähtyneenä auto käynnissä parkkipaikalla (edestä eikä takaa tule ketään) ?
Reply
Pohjantahti
| #
Hei Eero ja pahoittelut, että vastauksessa on kestänyt.
Jos ajoneuvot ovat peruuttaneet ainakin osittain samanaikaisesti, ei sillä, että toisen ajoneuvon kuljettaja on saanut pysäytettyä auton ennen törmäystä ole vaikutusta syyllisyyden jakautumiseen kuljettajien kesken.
Molempien ajoneuvojen kuljettajat ovat laiminlyöneet velvollisuuden varmistua, että peruuttaminen voi tapahtua vaaratta.
Näissä tilanteissa tehdään aina erillinen arvio, joten tyhjentävää vastausta tähän ei voi antaa.
Reply
Kari
| #
Eikös myös parkkipaikalla ole liikennesäännöt voimassa? Tieliikennelakihan on voimassa tiellä ja tiealuetta on kaikki liikenteeseen tarkoitettu ja käytetty alue.
Reply