Ostoslista autokauppaan

autoilu

Viime aikoina somessa on keskusteltu kiivaasti yksityisestä ajoneuvokaupasta niin ostajan kuin myyjänkin näkökulmasta. Kaupoilla kaikki ei tietenkään ole mennyt kuin Strömsössä. Tästä syystä lieneekin hyvä näin syksyn autokaupan kynnyksellä muistutella muutamia asioita mieliin ajoneuvokaupan ostoslistan muodossa. Kompastuskivet kun ovat useimmiten samat.

Pahimmassa tapauksessa luovutustodistuksen teko unohtuu eikä myyjälle jää mitään dokumenttia myydystä autosta. Ilman sitä ei vakuutusten ja verojen katkaisu ole itsestään selvää, parkki- ja ylinopeussakkojen maksamisesta puhumattakaan. Ostajalle taas maksamattomat verot ja muut maksut tulevat ikävänä yllätyksenä. Ostohuumassa saatetaan ajella liikennekäytöstä poistetulla autolla. Siitä muuten saa aika tuntuvat sakot, verot ja korotetut vakuutusmaksut.

Näin vältyt ongelmilta

Huolehdi myyjänä:

  • Tarkista, että ajoneuvosi on liikennekäytössä ennen koeajoa.
  • Tulosta valmiiksi kauppakirja. Se on hyvä tehdä, vaikka sitä ei virallisesti vaadita.
  • Tulosta myös luovutustodistus valmiiksi ja täytä se yhdessä ostajan kanssa. Todistus toimii oikeusturvanasi.
  • Luovuta allekirjoitettu rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa sekä tekninen osa ostajalle, kun hän on maksanut kauppahinnan.

Huolehdi ostajana:

  • Osta aina vain suoraan omistajalta. Voit tarkistaa mm. Trafin tekstiviestipalvelun avulla, että myyjä oikeasti on ajoneuvon nykyinen omistaja. Samassa kyselyssä selviää, ovatko ajoneuvoverot kunnossa.
  • Tarkista rekisteriotteelta, että ajoneuvo on liikennekäytössä ja katsastus suoritettu.
  • Huolehdi kauppahinnan maksamisesta rehdisti. Älä maksa ennakkoon ja tulosta itsellesi kuitti maksusta.
  • Pyydä myyjältä ilmoitusosa ja tekninen osa. Kirjoita yhdessä myyjän kanssa luovutustodistus. Älä allekirjoita ilmoitusosaa ennen kuin myyjä on allekirjoittanut sen ja merkinnyt luovutuspäivän.
  • Hoida vakuuttaminen ja rekisteröinti 7 vuorokauden sisällä luovutuspäivästä.

Ajoneuvokauppa tulee sähköistymään loppuvuoden 2015 aikana. Jatkossa  ajoneuvon voi rekisteröidä ajoneuvovakuutuksen ostamisen yhteydessä. Muutoksen myötä kaupanteko helpottuu ja myös omistajuustiedot voidaan päivittää missä ja milloin tahansa. Vaikka siellä kaupan parkkipaikalla. Kerromme uudistuksesta lisää lähikuukausina.

Turvallisia autokauppoja!

Tagit:, ,

Paluulinkki sivustoltasi.

Anu Virtanen

Anu Virtanen

Anu Virtanen työskentee Pohjantähdessä tuotepäällikkönä. Hän katselee vakuutusalaa mieluiten mahdollisimman laaja-alaisesti, tästä johtuen hänen kirjoitustensa kirjoakaan ei voi rajata suppeasti tiettyyn vakuutuslajiin. Seuraa mitä sanottavaa Anulta löytyy.

Kommentoi