Liikennevakuutuksen bonusmatematiikkaa

Liikennevakuutuksen bonuksiin liittyviä kyselyitä on tullut asiakkailtamme tavallista enemmän liikennevakuutuslain uudistumisen jälkeen. Kun kesäautot ilmestyivät katukuvaan,  erityisesti useamman samanaikaisesti käytössä olevan auton vakuuttaminen on mietityttänyt. Pieni tiivistetty infopaketti aiheeseen liittyen onkin nyt paikallaan.

Liikennevakuutuksen bonus oli aiemmin sidoksissa ajoneuvoon. Siirtyminen henkilökohtaiseen bonusjärjestelmään on tuonut uutena ominaisuutena sen, että saman bonuksen voi saada nyt kaikkiin vakuuttamiinsa autoihin. Edellytyksenä on vain, että autojen vakuutuksenottajana on sama henkilö. Jos sattuu olemaan niin, että samassa perheessä autot ovat käytössä niin äidillä, isällä kuin lapsellakin, alkaa bonusmatematiikka muodostua monimutkaisemmaksi.

Omistaja omistaa auton ja tarvittaessa auton vakituinen käyttäjä on auton haltija. Kuka tahansa näistä omistajista tai haltijoista voi olla auton vakuutuksenottaja. Vakuutuksenottajalle kertyy oma henkilökohtainen vahinkohistoria. Vahinkohistoriaan vaikuttaa niin aika, jolloin vakuutus on ollut voimassa, kuin myös mahdollisesti sinä aikana ajetut vahingot. Jos samalla vakuutuksenottajalla on vakuutettuna useita autoja, vaikuttavat kaikkien näiden autojen historiat lähtöbonuksen määräytymiseen. Bonuslaskentaa tehdään esimerkiksi silloin, kun auto vaihdetaan ja uudelle vakuutukselle määritellään uusi lähtöbonus.

Olennaista uudistuksessa on huomioida, että bonukset ovat henkilökohtaisia, eikä niitä voi siirtää henkilöiden välillä. Selkeintä onkin, että hän joka autoa eninten käyttää, vakuuttaa oman autonsa, kerryttää oman vahinkohistoriansa ja kärsii itse mahdolliset vahinkonsa. Oman bonushistorian rakentaminen on aloitettava alusta ennemmin tai myöhemmin ja maltettava antaa bonusalennuksen kertyä samaa matkaa ajokokemuksen kanssa. Täysin nollasta ei onneksi tarvitse lähteä liikenteeseen. Vakuutuksenottaja, jolla ei ole aikaisemmin ollut liikennevakuutusta nimissään, saa Pohjantähdestä liikennevakuutukseen 31 % lähtöbonuksen. Korkein mahdollinen liikennevakuutuksen bonus Pohjantähdessä on 81 %.

Meillä kotona asia ratkaistiin niin, että jokainen perheenjäsen on edelleen sen auton vakuutuksenottaja, jota eniten käyttää, vaikka käytämmekin autoja myös ristiin. Itse tosin jätän useimmiten auton pihaan ja hyppään edelleen aamuisin pyörän selkään, koska erityisesti kesällä työmatkaliikunta on ihan parasta.

Paluulinkki sivustoltasi.

Niina Viitanen

Niina Viitanen

Niina Viitanen työskentelee laaja-alaisesti ajoneuvovakuuttamisen parissa tuotepäällikkönä.

Kommentoi