Autolla ulkomaille – muista nämä 3 asiaa

autolla-ulkomaille

Jes! Vihdoin kesäloma ja vapaus, ei muuta kuin tien päälle! Kuulostaako tutulta? Monille automatka Euroopan tai Amerikan läpi on kesäloman kohokohta. Matkaliput on ostettu ja passin voimassaoloaika tarkistettu. Ajokortti ja matkavakuutus majailevat lompakossa ihan vakituiseen. Mitä vielä? Oletko muistanut seuraavat kolme asiaa:

1. Vihreä kortti eli Green Card

Ajoneuvoasi varten myönnetty suomalainen liikennevakuutus on voimassa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa Green Card -sopimusmaissa. Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Vihreän kortin saat liikennevakuutusyhtiöstäsi ja suositeltavaa on, että otat kortin mukaasi aina, kun matkustat Pohjoismaiden ulkopuolelle.

2. Turvallisuusvälineet

Jauhesammutinta sekä ensiapulaukkua suositellaan auton varusteeksi useissa maissa. Nämä varusteet ovat pakollisia mm. Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Matkalle lähtiessäsi sinun kannattaa myös tarkistaa, että autossa on mukana ehjä vararengas, varoituskolmio sekä hinausköysi.

3. Eri maiden erityispiirteet autoilussa

Esimerkiksi Saksassa autoilija tarvitsee autoonsa päästömerkin. Päästömerkki maksaa 5–10 euroa ja se on hankittava joltain Saksan rekisteröintitoimistolta. Ulkomailta merkkejä ei voi ostaa. Lisätietoja eri maiden liikennekäytännöistä löydät Autoliiton sivuilta.

Jos joudut liikennevahinkoon Vihreän kortin alueella ja vahingon aiheuttaa ajoneuvo, jonka kotipaikka on ETA-alueella, sinulla on oikeus hoitaa vahinkoasia Suomessa. Liikennevahinko kuitenkin korvataan pääsääntöisesti sen maan säännösten mukaan, missä vahinko on tapahtunut.

Lisätietoja ulkomailla autoiluun löydät Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilta.

Turvallista matkaa!

Tagit:,

Niina Viitanen

Niina Viitanen

Niina Viitanen työskentelee laaja-alaisesti ajoneuvovakuuttamisen parissa tuotepäällikkönä.

Kommentoi