Aika hallintaan

 

Tiistaiaamu, klo 7.40. Toinen jalkani on keittiössä ja toinen eteisessä. Tarkistan samanaikaisesti puhelimen kalenterista aamun ensimmäisen palaverin alkamisajankohtaa, yritän pyyhkiä hammastahnatahraa paidastani, hoputan lapsia pukemaan ulkohaalareita ja etsin edes yhtä taloutemme kuudesta puhelimen laturista. Ehdin töihin juuri 8.30 alkavaan Skype-palaveriin, jonka aikana vastailen samalla kiireisimpiin sähköposteihin ja viesteihin. Kiittelen, ettei videoyhteys ole käytössä ja hammastahnatahra paidassa ei näy muille.

Multitasking kaikessa kauneudessaan ja kaaoksessaan. Käsi pystyyn, joka ei koskaan sitä harrasta. Monen asian samanaikainen suorittaminen on ihannetilanteessa tehokasta ja aikaa säästävää. Omalla kohdallani kyse on valitettavan usein pahasta tavasta toimia, jolloin en oikeasti anna itsestäni 100 % mihinkään tekemääni. Määrän ja kiireen kasvaessa työn laatu heikkenee ja tapaturmien riski kasvaa – ihan tilastollisestikin. Työterveyslaitoksen mukaan 45 % työskenteli kiireessä, kun tapaturma sattui.

Kun ihmisen kapasiteetti kohtaa rajat, löytyy vaihtoehtojakin. Erilaiset tekoälyyn pohjautuvat teknologiat kehittyvät nopeasti, eikä ihme. Robotti pystyy käsittelemään sekunneissa saman tietomäärän, joka vaatisi ihmiseltä päivien tai viikkojen, jopa kuukausien työn. Se tarkkailee lukemattomia eri lähteitä, oppii, analysoi ja raportoi annettujen ohjeiden mukaisesti. Mutta mikä olennaisinta: robotti ei päätä kesken tehtävänsä vilkaista Twitteriä tai LinkedIniä.

Meille ihmisille ajanhallinta ei ole samanlainen automaatio. Yhteen asiaan keskittyminen haastaa päivittäin ja mieli reagoi pieniinkin ärsykkeisiin. Saapuva sähköposti katsotaan heti, vaikka deadlinet paukkuvat ja jo viestiä lukiessa tietää, että asia voisi yhtä hyvin odottaa. Hiljattain Antisäätäjä-kirjan julkaisseen Anna Perhon mukaan juuri tämä reaktiivinen käyttäytyminen saa meidät kärsimään SVAMP-oireyhtymästä, jonka oireita ovat stressi, vaeltava mieli, aina online oleminen, multitaskaus ja paineet. Perho varoittaa, että hoitamattomana SVAMP lahottaa kantajansa puhki ja opastaa ajanhallinnan tasapainoon.

Ohjeet kuulostavat yksinkertaisilta ja tutuilta: suunnittele päivät ja muista tauot, keskity lopputulokseen. Tiedämme nämä kyllä, olemme kuulleet ne usein ja vain hieman eri muodossa. Haastehan on siinä, miten teorian saa vietyä käytäntöön itselle sopivalla tavalla. Yksi on hyvä tekemään aikatauluja ja työlistoja sekä pysymään tiukasti niissä. Toinen pystyy toimimaan tehokkaasti vain kiireessä ja pienen stressin alaisena. Kolmas vain yksinkertaisesti sulkee koko muun maailman ulkopuolelle kun keskittyy työhönsä. Oli oireyhtymän nimi SVAMP tai jotain muuta, jokainen meistä käsittelee ja hallitsee sitä omalla tavallaan.

Itse löysin vähän sattumalta oikean tavan minulle. Aurinkoisena syyssunnuntaina lähdin lasten kanssa ex-tempore metsäretkelle. Pakkasin mukaan istuinalustat, vesipullot ja eväät. Muistin nenäliinat ja lasten varasukat, mutta puhelimen unohdin lähtötohinassa eteisen pöydälle. Metsässä tutkittiin lasten loputtomalla innolla puita ja sieniä, kiivettiin kalliolle, syötiin eväitä ja löydettiin vielä sinisenä hohtava mustikka-apaja. Koska ainoa kelloni on siinä kotona olleessa puhelimessa, hurahti reissussa yhtäkkiä neljä tuntia. Kuopuksen päiväunet jäivät väliin, mutta sen sijaan pelattiin kotiin tultua pari erää muistipeliä. Illan kruunasi lenkki ystävän kanssa. Koko päivän ajan keskityin vain siihen, mitä olin tekemässä ja mieli lepäsi. Puhelimeen tartuin vasta, kun laitoin herätystä seuraavaksi aamuksi.

Niin yllättävän kivuttomasti irtiotto puhelimen tuomista ärsykkeistä tapahtui, että päätin ottaa tavaksi. Suosittelen kokeilemaan.

 

Paluulinkki sivustoltasi.

Niina Halminen

Niina Halminen

Niina on markkinointiviestintäpäällikkö, joka ajautui vakuutusalalle vähän vahingossa jo yli kymmenen vuotta sitten. Hitaana hämäläisenä hän on vähitellen oppinut, mitä kaikkea tällä monipuolisella alalla onkaan tarjota. Niina vastaa Pohjantähden markkinoinnin ja viestinnän projekteista eli toisin sanoen sekoittaa lusikkansa vähän jokaiseen soppaan.

Kommentoi