Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet Suomessa

Identiteetti- eli henkilötietovarkaudessa on kyse siitä, että ulkopuolinen henkilö esiintyy jonkun toisen henkilötiedoilla. Identiteettivarkaudessa erehdytetään kolmatta osapuolta käyttämällä jonkun muun henkilö- tai tunnistautumistietoja.

Rikoksentekijät saavat yllättävän helposti tietoonsa toisten ihmisten henkilötietoja. Rikoksentekijän ei välttämättä tarvitse varastaa lompakkoasi ja henkilökorttejasi vaan rikoksentekijä saattaa saada tarvitsemansa tiedot tonkimalla ihmisten posteja tai roskapusseja. Tällä viikolla 3.7. julkasimme somekanavissamme Ylen uutisen siitä, mitä kaikkea ihmiset heittävät sekajätteisiin. Henkilötietoja sisältäviäen papereiden laittaminen roskiin sekajätteisiin saattaa johtaa rikoksentekijät jäljillesi.

Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet Suomessa. Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn tutkimuksen mukaan lähes 160 000 suomalaista on kokenut identiteettivarkauden, joista tyypillisimpiä varkauden muotoja ovat olleet henkilötietojen väärinkäyttö. Väärinkäytöksiä voi esiintyä esimerkiksi netti- tai muissa ostoksissa ja pikavipeissä. Väärinkäytöksistä aiheutuu uhrille liki 60 %:ssa tapauksista taloudellisia haittoja. MySafetyn tutkimuksen mukaan taloudellinen haitta lähes joka neljännelle on 500 eurosta jopa yli 5.000 euroon. Identiteetin suojaamisesta on tullut yhä tärkeämpää, koska melkein kuka tahansa voi joutua identiteettivarkauden kohteeksi. Identiteettivarkauden ennalta ehkäiseminen ei ole helppoa, mutta pieniä asioita on kuitenkin tehtävissä.

Vinkkejä identiteettivarkailta suojautumiseen:

  • Älä heitä henkilötietoja sisältäviä papereita sekajätteisiin tai paperinkeräykseen lehtien mukana
  • Pidä postilaatikko lukittuna
  • Pidä lompakostasi hyvää huolta äläkä säilytä sitä, esimerkiksi takataskussa, josta se on helppo napata
  • Säilytä henkilökortit ja maksukortit eri paikoissa.

Jos epäilet joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, ole yhteydessä poliisiin. Lisätietoja ja toimintaohjeita identeteettivarkaudesta saat mm. Rikosuhripäivystyksestä.